Politică externă

O noua criza intre Paris si Bruxelles

21.10.2005, 21:07 6

Parisul il acuza pe comisarul european pentru comert, britanicul Peter Mandelson, ca si-a depasit mandatul in timpul negocierilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) cand a propus limitarea subventiilor agricole (ar fi vorba de o reducere cu 80% a subventiilor agri-cole).

In fata obiectiilor Londrei care spune ca Mandelson a avut acceptul Comisiei Europene cand a facut respecti-vele propuneri, furia oficialilor francezi s-a indreptat spre Executivul de la Bruxelles, acuzat ca promite SUA si altor parteneri comerciali, in numele membrilor UE, reducerea subventiilor si scaderea taxelor vamale pentru produsele din afara Uniunii.

Consiliul European a refuzat la inceputul acestei saptamani sa aprobe "cenzurarea" propunerilor pe care Mandelson urma sa le faca in cadrul discutiilor de la Geneva (miercuri), din cadrul Clubului celor cinci (UE, SUA, Brazilia, India si Australia) din OMC, drept pentru care Franta a anuntat ca nu va sprijini nici o pro-punere. De altfel, miercuri, autoritatile de la Paris au incercat, fara succes, sa blocheze discutiile pe marginea dosarului agricol. Franta este principalul beneficiar al fondurilor europene din domeniul agricol, care reprezinta unul dintre cele mai controversate domenii de negociere, atat in comertul international, cat si in ceea ce priveste relatiile dintre statele membre ale UE.

"Franta nu poate accepta rediscutarea problemelor agricole in cadrul negocierilor care vor avea loc la Geneva", se arata intr-un comunicat al Ministerului francez al Agriculturii.

Desi Franta se opune, Mandelson si o serie de ministri din SUA, Brazilia, India si Australia continua sa nego-cieze liberalizarea comertului, multe aspecte referindu-se la problema agricola. O solutie ar trebui gasita pana in decembrie.

Daca tarile agricole sunt dezavantajate de liberalizarea comertului - pe componenta agricola -, cele nordice - care depind mai putin de agricultura - ar fi avantajate pe componenta libera circulatie a serviciilor.

"Continuam sa purtam discutii. Daca nu am avea in vedere problema agriculturii, atunci ar trebui sa ne oprim", a afirmat unul dintre oficialii participanti la negocieri.

Intre timp, si alti parteneri comerciali ai UE mentin presiunile indreptate impotriva gruparii privind liberalizarea comertului, unul dintre principalele subiecte fiind cel agricol.

Purtatorul de cuvant al Departamentului agricol al SUA, Ed Loyd, a afirmat ca succesul sau esecul negocierilor depinde in prezent numai de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO