Politică externă

Obama alege un afroamerican in fruntea justitiei SUA

19.11.2008, 19:21 14

Numirea in functia de ministru al justitiei a lui Eric Holder, primul afroamerican care ar urma sa detina aceasta pozitie, eventuala nominalizare a lui Hillary Clinton in functia de ministru de externe si pastrarea in viitoarea administratie a lui Robert Gates, seful Pentagonului, genereaza la Washington intrebari privind viziunea lui Barack Obama asupra viitorului politicii interne si externe a Statelor Unite.

Surse din anturajul presedintelui ales, citate de agentia Reuters si de revista Newsweek, sustin ca Obama i-a propus lui Eric Holder (57 de ani) postul de secretar al justitiei. Holder ar fi astfel primul afroamerican care ocupa aceasta pozitie extrem de importanta in administratia americana.
Nascut in cartierul Bronx din New York, din parinti originari din Barbados, Eric Holder si-a finalizat studiile de drept la Universitatea Columbia (New York) inainte de a-si incepe cariera de procuror in perioada 1976-1988, avand responsabilitatea sa lupte impotriva coruptiei din sectorul public. Ulterior a fost desemnat de presedintele Ronald Reagan ca judecator adjunct intr-un tribunal local din Washington.
In 1993, Bill Clinton l-a numit in importanta functie de procuror general pentru orasul Washington, dedicandu-se in principal reducerii violentei domestice. In 1997, Eric Holder a fost desemnat de Bill Clinton ca adjunct al secretarului de justitie de la acea data, Janet Reno.
La Washington atentia ramane in continuare centrata pe nominalizarile care ar urma sa fie anuntate pentru pozitiile de secretar de stat si de secretar al Trezoreriei.
Potrivit AFP, multe persoane se intreaba cum doua personalitati atat de puternice, Barack Obama si Hillary Clinton, vor putea coabita fara riscul aparitiei unor tensiuni, dupa ce in alegerile preliminare din sanul Partidului Democrat intre cei doi a existat o lupta fara menajamente.
Barack Obama are suficienta incredere in sine "pentru a nu se teme de cooptarea unui fost adversar in administratia sa", a precizat profesorul de relatii internationale de la Universitatea din Boston, Andrew Bacevich, citat de AFP.
"Hillary Clinton are o personalitate cu greutate, insa Barack Obama a castigat o alegere istorica", a mentionat, la randu-i, un specialist in securitate nationala, David Rothkopf. Iar presedintele este "cel care are ultimul cuvant", a adaugat el.
"Hillary Clinton este o femeie competenta, iar ceea ce Obama considera drept o schimbare, cel putin in domeniul politicii externe americane, nu va fi ceva foarte spectaculos", a precizat Bacevich.
"Hillary Clinton domina toti candidatii" departamentului de stat, a declarat David Rothkopf. Numele candidatului democrat din 2004 la presedintie, John Kerry, si cel al guvernatorului statului New Mexico si fost ambasador la ONU, Bill Richardson, au fost, de asemenea, vehiculate pentru ocuparea functiei de secretar de stat.
Potrivit AFP, Henry Kissinger, fost secretar de stat in administratiile Richard Nixon si Gerald Ford, ar fi "incantat" de alegerea lui Hillary Clinton.
Potrivit Financial Times, Obama a discutat si cu secretarul in exercitiu al apararii, Robert Gates, posibilitatea ca acesta sa ocupe in continuare functia de sef al Pentagonului.
Gates, fost director al CIA, si-a castigat respectul ambelor tabere - republicana si democrata - pentru modul in care a gestionat Pentagonul din 2006, cand l-a inlocuit pe Donald Rumsfeld.
Democratii au evocat faptul ca Obama l-ar putea coopta pe Gates in "echipa de rivali", abordare similara cu cea a lui Abraham Lincoln, care a desemnat fosti rivali in administratia sa in 1861. Obama a declarat intr-o emisiune a CBS ca abordarea lui Lincoln privind administratia este inteleapta si umila si ca va numi republicani in cabinetul sau.
Alte nume vehiculate pentru a fi cooptate in administratia Obama sunt Chuck Hagel, senator republican de Nebraska si care urmeaza sa iasa la pensie, Jack Reed, senator democrat de Rhode Island, John Hamre, directorul Centrului pentru Studii internationale si strategice, si Richard Danzig, un consilier de rang inalt al lui Obama.Strazile marilor orase abunda de postere electorale, insa, in afara de nume, alegatorii afla prea putine lucruri despre candidati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO