Politică externă

Obama: Nominalizarea lui Sarah Palin mi-a adus 10 mil. $

15.09.2008, 21:00 11

Conform ultimelor date financiare date publicitatii, Obama a reusit sa stranga 10 milioane de dolari in mai putin de 24 de ore de la discursul lui Sarah Palin din 3 septembrie de la Conventia Republicana.

Candidatul democrat a strans suma record de 66 de milioane de dolari in luna august, cei mai multi bani adunati vreodata de un candidat la alegerile prezidentiale americane. Managerul campaniei lui Obama, David Plouffe, a anuntat ca suma a fost obtinuta datorita unui numar de 500.000 de noi donatori, ajungandu-se astfel la un numar total de 2,5 milioane.

Alegerea lui Sarah Palin, guvernatorul statului Alaska, drept colega de campanie pentru McCain a fost considerata o lovitura de imagine de catre unii analisti, pentru ca ar fi putut sa atraga de partea sa voturile electoratului feminin sau ai sustinatorilor dezamagiti ai lui Hillary Clinton, fosta adversara a lui Barack Obama din cursa pentru obtinerea investiturii Partidului Democrat la alegeri.

In aceeasi luna in care a fost anuntata - august - McCain a reusit sa stranga 47 de milioane de dolari. De asemenea, candidatul republican a reusit sa-l ajunga din urma pe Obama in sondajele de opinie, plasandu-se cu doar un procent in urma candidatului democrat, arata cele mai noi studii.

Cu toate acestea, democratii sunt de parere ca vor strange in luna septembrie si mai multi bani decat in august si asta datorita alegerii de catre republicani a lui Palin. Echipa lui Barack Obama a anuntat ca declaratiile politice ale guvernatorului de Alaska au marit, neasteptat, numarul de donatori pentru Partidul Democrat.

"Cei 500.000 de noi donatori ai lui Obama demonstreaza cat de tare vor americanii sa elimine propriile interese si sa schimbe Washingtonul", arata un comunicat al echipei candidatului democrat.

Obama nu a optat pentru fondurile publice pentru a-si sustine campania electorala in ultimele doua luni inaintea alegerilor din 4 noiembrie, precum adversarul sau John McCain, preferand finantarea privata.

Finantarea din fonduri publice impu-ne, de la 1 septembrie, o limita de 84 de milioane de dolari proveniti din fonduri guvernamentale.

Pe de alta parte, campania a lui McCain este contestata din interior. Fostul consilier al presedintelui american George W. Bush, Karl Rove, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca John McCain a mers "prea departe" in spoturile electorale in care il critica pe Barack Obama.

"McCain a mers in unele clipuri electorale prea departe", a declarat acesta, citat de Fox News, "atribuindu-i lui Obama lucruri" care nu sunt conforme realitatii.

Rove a coordonat ambele campanii electorale ale presedintelui George W. Bush. Fostul consilier al presedintelui Bush a avansat critici similare si impotriva lui Obama, precizand ca ambii candidati sunt vinovati de exagerarea atacurilor electorale. Echipa de campanie a candidatului democrat a profitat de remarcile facute de fostul consilier prezidential.

"In cazul in care cineva mai avea indoieli ca John McCain desfasoara cea mai murdara si necinstita campanie din istorie, astazi Karl Rove, omul care detinea recordul anterior, a declarat ca spoturile acestuia au mers prea departe", a declarat Tommy Vietor, purtator de cuvant al echipei de campanie a senatorului de Illinois. La randul sau Obama i-a acuzat pe republicanii McCain si Palin ca "distorsioneaza" trecutul.

Democratul a amintit de spotul publicitar in care republicanii l-au asemanat pe Obama cu "staruri" precum Paris Hilton sau Britney Spear, spunand despre el ca este "cea mai mare vedeta din lume".

Candidatul Partidului Democrat s-a referit si la "metafora rujului" care a starnit saptamana trecuta adevarate controverse. Obama i-a acuzat atunci pe republicani ca "pun ruj pe ratul unui porc", incercand sa promoveze sloganul schimbarii (care l-a consacrat pe senatorul de Illinois in campania electorala).

"Au de gand sa vorbeasca despre porci, despre ruj, au de gand sa vorbeasca despre Paris Hilton, despre Britney Spears. Vor incerca sa imi distorsioneze trecutul si vor incerca sa va submineze increderea in ceea ce democratii intentioneaza sa faca", a declarat candidatul democrat la un miting electoral in orasul Manchester, statul New Hampshire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO