Politică externă

Obama promite 2,5 milioane de locuri de munca

23.11.2008, 18:29 5

Dupa ce saptamana trecuta a fost anuntat primul nume important din viitoarea sa echipa, si anume Eric Holder pentru functia de secretar al justitiei, cotidianul The New York Times sustine ca Hillary Clinton, fosta rivala a lui Obama din cursa pentru investitura democrata in alegerile prezidentiale, a fost deja con-firmata pentru functia de secretar de stat.

De asemenea, Obama este azi asteptat sa-si anunte membrii viitoarei sale echipe economice. Timothy Geithner, actual presedinte al filialei Rezervei Federale din New York, este asteptat sa fie alegerea pentru postul de secretar al Trezoreriei. La randul sau, Bill Richardson, guvernatorul statului New York, este asteptat sa fie numit secretar al comertului.
La sfarsitul saptamanii trecute, noul presedinte american l-a desemnat pe Robert Gibbs, fostul sau director de comunicare din timpul campaniei prezidentiale, purtator de cuvant al Casei Albe. Robert Gibbs (37 de ani) s-a alaturat echipei lui Obama in timpul cursei sale pentru Senat din 2004 si in acelasi an a fost purtatorul de cuvant al lui John Kerry, candidatul democrat la alegerile prezidentiale.
Obama a numit-o de asemenea pe Ellen Moran director de comunicare, iar pe Dan Pfeiffer, actual director de comunicare al echipei de tranzitie, director de comunicare adjunct. Moran a condus feminist apropiat democratilor Emily's List si anterior a ocupat pozitii in cadrul AFL-CIO, principalul sindicat american.
In cadrul mesajului sau radiofonic saptamanal, Barack Obama a anuntat ca le-a cerut consilierilor sai economici sa construiasca un plan de relansare a economiei pentru doi ani, care sa creeze 2,5 milioane de locuri de munca, in principal in infrastructura. Obama nu a precizat care va fi valoarea acestui plan, pe care vrea sa-l semneze "imediat" dupa inceperea mandatului pe 20 ianuarie 2009.
Anuntul a fost facut in conditiile in care ultimele date indica o crestere a numarului somajului in SUA la 540.000, peste 1,2 de milioane de slujbe fiind pierdute in 2008 din cauza crizei financiare. Rezerva Federala americana a estimat ca rata somajului ar putea atinge 7,6 procente din populatia activa in viitorul an. Obama a subliniat ca intentioneaza sa creeze 2,5 milioane de locuri de munca pana in 2011 prin construirea de drumuri si poduri, prin modernizarea scolilor, construirea de centrale eoliene, panouri solare si masini cu un consum de combustibil redus, precum si prin dezvoltarea de surse de energie alternativa, pentru a elibera SUA de dependenta lor de importatorii de petrol.
In prezent, principalul plan din SUA impotriva crizei financiare este cel de 700 de miliarde de dolari propus de administratia lui George W. Bush.
"Acestea nu sunt doar masuri pentru a iesi din criza imediat. Acestea sunt investitii pe termen lung pentru viitorul economiei noastre, care au fost ignorate prea mult timp", a subliniat el.
Barack Obama a explicat ca planul sau de relansare constituie "un avans" asupra reformelor economice pe care viitoarea administratie vrea sa le aplice. El a precizat ca vrea sa formeze o administratie "care cheltuieste cu inte-lepciune" si "plaseaza interesul public inaintea intereselor particulare care au ajuns sa domine politica" americana.
Pe de alta parte, Obama a recunoscut ca nu ii va fi usor sa obtina adoptarea planului sau de relansare economica in Congres si ca va avea nevoie atat de sprijinul democratilor, cat si de cel al republicanilor.
 In ciuda sustinerii masive a Congresului (in mare parte democrat) pentru Barack Obama, liderii republicani din Camera Reprezentantilor au atras atentia asupra pericolului cresterii cheltuielilor guvernamentale pentru a ajuta economia.
"Perioada cheltuielilor fara sfarsit si fara scop ale Washingtonului a trecut", a declarat congresmanul republican John Boehner.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO