Politică externă

Obama si-a detaliat planul de salvare a economiei americane

25.01.2009, 18:16 15

Planul lui Obama, detaliat in primul sau discurs radiofonic tinut in calitate de presedinte al SUA, se centreaza pe crearea de locuri de munca, dezvoltarea energiei din surse regenerabile, dar si pe imbunatatirea sistemului de sanatate.

Obama a spus despre economia SUA ca "se afla in mijlocul unei crize fara precedent care cere o actiune fara precedent". El a atras atentia ca rata somajului (in prezent de 7,2%) va creste daca nu sunt luate imediat actiuni. Statele Unite au pierdut 2,6 milioane de slujbe in 2008, cele mai multe de la al Doilea Razboi Mondial incoace. Numai in decembrie jumatate de milion de americani si-au pierdut locul de munca.
Planul lui Obama de salvare a economiei va crea "trei-patru milioane de locuri de munca in urmatorii doi ani" in infrastructura, industria energiei din surse regenerabile si in educatie.
Presedintele american a anuntat ca intentioneaza sa dubleze capacitatea Statelor Unite de a produce energie din surse regenerabile (vant, energie solara si biocombustibili) si ca vor fi construite 3.000 de mile de fire de inalta tensiune pentru a imbunatati reteaua energetica a tarii. "Vom reduce impozitele cu 2 miliarde de dolari pe an prin eficientizarea energetica a 75% din cladirile publice", a mai spus Obama. Aceeasi masura va fi luata si pentru circa 2,5 milioane de camine, a adaugat liderul de la Casa Alba.
Planul lui Obama mai include imprumuturi si alte mecanisme financiare in valoare de 100 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea utilizarii energiei curate in sectorul privat.
Obama a mai spus ca planul sau include fonduri pentru crearea unui sistem computerizat cu datele de sanatate ale populatiei in cinci ani de zile, masura ce va imbunatati serviciul de asigurari medicale si va economisi miliarde de dolari. De asemenea, peste 10.000 de scoli vor fi renovate.
Mai mult, liderul american a promis ca toate deciziile luate in privinta acestui plan vor fi publicate pe un site, pentru ca americanii sa fie informati.
Cu toate acestea, planul va trebui aprobat si de Congresul american. Acest lucru ii va da batai de cap lui Obama, avand in vedere ca membrii republicani ai Congresului considera planul de stimulare a economiei prea scump si ineficient. Presedintele american va trebui astfel sa negocieze planul cu acestia. Obama s-a intalnit weekendul trecut cu reprezentantii republicani si democrati ai Congresului pentru a vorbi despre planul sau. El va rosti un discurs in fata celor doua camere reunite ale Congresului in luna februarie, potrivit purtatorul sau de cuvant Robert Gibbs.
 
Obama vrea o banca de investitii in infrastructura dupa modelul BEI
Presedintele american Barack Obama are in vedere infiintarea unei banci destinate finantarii proiectelor din infrastructura, cu fonduri de 60 de miliarde de dolari, dupa modelul Bancii Europene pentru Investitii (BEI), potrivit cotidianului britanic The Independent. Echipa presedintelui american a contactat cel putin un expert financiar britanic, apropiat BEI, pentru discutii legate de infiintarea unei banci care sa se ocupe de lucrarile de infrastructura din SUA. Potrivit estimarilor, in SUA sunt necesare reparatii de drumuri in valoare de aproape 5.000 de miliarde de dolari. Oficialii americani au fost impresionati de modelul BEI, care nu ofera doar credite pentru proiecte, dar se ocupa si de obtinerea de finantare de pe pietele internationale prin emisiuni de obligatiuni si alte instrumente finaciare. In 2007, BEI a oferit imprumuturi de 55 de miliarde de euro. Urmand exemplul BEI, noua institutie financiara americana ar putea avea o arie de activitate mai extinsa, incluzand investitii in constructia de spitale sau locuinte. Un sondaj al companiei de audit KPMG, desfasurat in luna decembrie, a evidentiat ca 75% din directorii companiilor din SUA se asteapta sa inregistreze un cost operational crescut ca urmare a infrastructurii slabe. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO