Politică externă

Omul Kremlinului, "uns" presedinte al cecenilor

07.10.2003, 00:00 11

Akhmad Kadyrov, omul Kremlinului la alegerile organizate duminica in Cecenia, a fost ales presedinte al republicii separatiste. Alegerile sunt insa puternic contestate: numerosi oameni politici rusi si organizatii pentru apararea drepturilor omului au calificat scrutinul drept "mascarada" si "mistificare". Akmad Kadyrov, fost muftiu, sef al administratiei cecene pro-ruse din 2000, a obtinut 81,1% din voturi,  a declarat ieri seful Comisiei electorale cecene, citat de AFP. Autoritatile cecene au anuntat o rata de participare la vot de 83, 6%, la alegerile de duminica. Insa, cifra este considerata "total fantezista" de catre jurnalistii care au vizitat mai multe sectii de votare.
 In cursa prezidentiala s-au inscris initial sapte candidati, insa cei mai seriosi dintre ei fie au fost eliminati din competitie, fie s-au retras in ultimele saptamani dinaintea alegerilor.
Oragnizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliul Europei au refuzat sa trimita observatori la acest scrutin. Raportorul Ceceniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a aratat ca pozitia celor doua organisme europene este justificata prin faptul ca nu considere "adevarate" aceste alegeri.
Scurtinul de duminica a fost prezentat de Kremlin ca fiind cheia de bolta a politicii sale de stabilizare a situatiei in Cecenia.
Presa rusa de ieri a comentat rezultatul alegerilor prezidentiale, unele publicatii denuntand scrutinul, in timp ce altele au salutat instituirea unei puteri legitime in republica separatista, relateaza AFP. "Gratie eforturilor autoritatilor cecene si ale Kremlinului, Kadarov nu a avut concurenta", observa publicatia Nezavissimaia Gazeta, intr-un articol referitor la modul in care a fost ales Kadirov.
"Participarea a atins un nou nivel record pentru alegerile regionale. Am reusit sa obtinem un procent mai bun decit in epoca sovietica, cind rata de paticipare ajungea la 99,998 la suta", a ironizat cotidianul liberal Gazeta.
Un corespondent al cotidianului Vremia Novostei (pro-Kremlin) a precizat ca nu a remarcat, duminica, o afluenta a populatiei la birourile de vot din Groznii. Anumiti responsabili de la birourile de vot au recunoscut, in mod discret, ca au avut loc fraude, insa nu au precizat natura acestora, de teama represaliilor.
Publicatiile Rossiiskaia Gazeta si Izvestia considera ca alegerile au reprezentat un succes, estimind ca astfel s-a pus capat vidului de putere din republica separatista. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO