Politică externă

Opozitia conduce in fata omului lui Kucima

20.09.2004, 00:00 16

Zeci de mii de ucraineni au iesit la sfaritul saptamanii in strada, in centrul Kievului, pentru a-l incuraja pe liderul opozitiei liberale, Viktor Iuscenko, candidat la fotoliul prezidential in alegerile din 31 octombrie din partea formatiunii Ucraina Noastra.
 La mai putin de o luna si jumatate inaintea scrutinului, Iuscenko conduce in sondajele de opinie in fata premierului in exercitiu, Viktor Ianukovici care este sustinut de presedintele Leonid Kucima. Diferenta intre cei doi nu este foarte mare, aproximativ cinci procente (29,6% la 25,2%).
Iuscenko a fost saptamana trecuta spitalizat la Viena, iar opozitia a afirmat ca el a fost otravit de adversarii politici. Medicii au spus ca starea proasta a pacientului a fost generata de o infectie virala si de substante chimice care nu se regasesc in mancare. Seful administratiei prezidentiale, Vasil Baziv a negat implicarea lui Kucima in aceasta afacere. Intoars de la Viena, liderul liberal al opozitiei a promis zecilor de mii de simpatizanti care au manifestat la Kiev in spijinul sau, ca ii va trimite in inchisori pe "banditii care jefuiesc tara".
In lupta pentru fotoliul prezidential (Kucima nu mai poate candida) s-au inscris 26 de candidati, dar numai Iuscenko si Ianukovici au sanse. Competitia este privita cu scepticism, doua treimi dintre ucraineni fiind de parere ca scrutinul va fi falsificat. Aproape jumatate dintre alegarori cred ca alegerile vor fi falsificate in favoarea omului lui Kucima si doar 9% cred ca in favoarea opozitiei. Doar 19% dintre ucraineni sunt multumiti de politica dusa de Kucima. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO