Politică externă

Ostatica Margaret Hassan a fost asasinata in Irak

18.11.2004, 00:00 17

Margaret Hassan - cetatean britanici si irakian - presedinte  al unei fundatii de caritate a fost ucisa in Irak, dupa ce fusese tinuta ostatic mai multa vreme.
Margaret Hassan, in varsta de 59 de ani, a fost rapita la 19 octombrie, la Bagdad. Ea conducea activitatea filialei australiene a organizatiei umanitare CARE in Irak si locuia in aceasta tara de peste 30 de ani.
Postul de televiziune arab, Al Jazeera a anuntat marti ca a primit o caseta inregistrata care prezinta executia britanicei - iar, in aceeasi zi, purtatorul de cuvant al Marii Britanii la Bagdad, a declarat ca ea este  "probabil autentica".
De asemenea, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a afirmat, ca Margaret Hassan "probabil a fost asasinata".
"A rapi si a ucide este impardonabil. Dar este si mai respingatoare comiterea unei asemenea crime impotriva unei femei care si-a petrecut cea mai mare parte din viata lucrand pentru binele Irakului", a subliniat el.
Anterior, in doua inregistrari video difuzate, la 22 si 27 octombrie, de postul de televiziune Al-Jazeera, ea a facut apel la Guvernul britanic sa ii salveze viata, retragand trupele din Irak.
Al-Jazeera inca nu a difuzat aceasta inregistrare in care poate fi vazut "un barbat inarmat in timp ce deschide focul asupra unei femei cu ochii acoperiti, care pare a fi Margaret Hassan".  Premierul britanic, Tony Blair, a exprimat "aversiunea" fata de "tratamentul crud" la care a fost supusa ostatica anglo-irakiana.
"Premierul si-a exprimat simpatia fata de familia lui Margaret Hassan si impartaseste aversiunea acesteia fata de tratamentul crud la care a fost supusa o persoana care si-a consacrat un an din viata pentru a ajuta poporul irakian", a declarat purtatorul de cuvant al lui Tony Blair
  Australia, tara in care se afla sediul organizatiei umanitare CARE pentru care lucra Margaret Hassan si-a exprimat regretul dupa ce a fost anuntata posibila executare a ostaticei.
"Am aflat cu profunda tristete despre existenta unei inregistrari video care se presupune ca prezinta asasinarea colegei noastre Margaret Hassan", mentioneaza un comunicat publicat de organizatia CARE. Hassan era directorul biroului CARE de la Bagdad.
"Suntem ingroziti si socati", adauga textul.
 "Margaret si-a consacrat viata pentru a ajuta persoanele sarace si defavorizate din Irak. Rapirea si posibila ei executare sunt acte odioase si care nu au nici o justificare", a declarat seful diplomatiei australiene, Alexander Downer. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO