Politică externă

Ostaticul australian Douglas Wood a fost eliberat

16.06.2005, 20:24 14

Australianul Douglas Wood, luat ostatic in urma cu sase saptamani, in Irak, a fost eliberat in urma unei operatiuni la care au participat fortele irakiene si se afla in siguranta la Bagdad, a anuntat, ieri, premierul australian John Howard.

Rapirea lui Douglas Wood, in varsta de 63 de ani, a fost anuntata la 1 aprilie de o grupare rebela intitulata Consiliul Shura al Mujahedinilor din Irak, care a cerut retragerea celor 1.400 de militari australieni din aceasta tara in 72 de ore. Douglas Wood, un inginer de 64 de ani care locuia de multi ani in California, a fost rapit la sfarsitul lui aprilie. Gruparea care l-a rapit a difuzat un DVD in care Wood, sub amenintarea armelor, solicita retragerea soldatilor australieni din Irak.

Eliberarea ostaticului australian s-a petrecut la cateva zile dupa eliberarea, din Irak, dupa 157 de zile de captivitate, a jurnalistei franceze Florence Aubenas.

Insa cazul australianului a fost considerat mult mai grav decat cel al jurnalistei franceze sau al celor trei jurnalisti romani rapiti pentru ca Wood lucra in relatie directa cu forta de coalitie condusa de americani. El efectua lucrari de infrastructura pentru fortele coalitiei. De-a lungul vremii, mai multi cetateni straini care lucrau pentru armata americana au fost executati.

"Pot sa confirm ca autoritatile irakiene au participat la operatiunea de eliberare a ostaticului australian, desfasurata in aceasta dimineata (ieri - n.n.). Sunt fericit sa informez ca ostaticul din Irak, Douglas Wood, nu mai risca nimic din partea rapitorilor", a declarat John Howard, in fata deputatilor australieni.

Australia a refuzat sa-si retraga trupele cum cereau rapitorii si a trimis la Bagdad o echipa mixta de diplomati, politisti si militari, care a incercat sa previna o eventuala executie a ostaticului si sa il elibereze. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO