Politică externă

Parlamentul European cere proteste la Jocurile Olimpice

05.08.2008, 19:44 14

Intr-un articol dintr-un ziar german publicat la sfarsitul saptamanii trecute, Poettering a scris ca iubirea fata de sport nu trebuie sa fie o scuza pentru ignorarea drepturilor omului.
"As dori sa-i incurajez pe sportivi, femei si barbati, sa priveasca lucrurile asa cum sunt, si nu invers. Fiecare sportiv poate, in felul sau, sa ofere un semnal. E datoria noastra sa nu-i uitam pe oamenii din Tibet, care lupta pentru supravietuirea lor culturala", a scris politicianul, la numai patru zile inainte de inceperea evenimentului sportiv.
Comentariile presedintelui Parlamentului European au venit in contextul scandalului generat de decizia autoritatilor chineze de a limita accesul presei la internet in perioada Jocurilor Olimpice, desi promisesera acces nelimitat pe web.
"Nu inteleg de ce guvernul chinez a limitat din nou accesul la internet si a renascut astfel scepticismul la nivel international", a declarat anterior ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.
In urma scandalului extins la nivel global, Comitetul International Olimpic (CIO) a intrat sub presiune, fiind acuzat ca nu a obligat deloc autoritatile chineze sa-si respecte promisiunile.
"Nu am de gand sa-mi cer scuze pentru ceva pentru care CIO nu e responsabil. Nu ne ocupam cu internetul in China", s-a aparat Jacques Rogge, director CIO, in fata acuzatiilor.
Situatia drepturilor omului din China si protestele din Tibet din luna martie impotriva guvernului de la Beijing au oferit Jocurilor Olimpice un aer controversat, in ciuda incercarilor disperate ale guvernului de a schimba imaginea tarii.
In luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care cerea boicotarea unanima de catre liderii europeni a Jocurilor daca Beijingul nu va incepe discutiile cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama. Cu toate acestea, nu toti liderii au ascultat indemnul legislativului european. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, si premierul britanic Gordon Brown au declarat ca vor fi prezenti la deschiderea evenimentului.
Pe langa criticile legate de drepturile omului, China mai are o misiune in plus inainte de inceperea Jocurilor, si anume, protejarea de atacurile teroriste.
Cel putin 16 ofiteri au murit si alti 16 au fost raniti ieri dimineata in cadrul unui atac care a fost declansat asupra unei sectii de politie din provincia chineza Xinjian. Asta s-a intamplat in contextul in care autoritatile chineze au deconspirat diferite comploturi indreptate impotriva Jocurilor Olimpice, iar in primele sase luni ale anului politia a retinut 82 de persoane din Xinjiang pentru complot in vederea sabotarii evenimentului.
Conform agentiei chineze de stat China Noua, doi atacatori au intrat cu o camioneta in sectia politiei de frontiera, in apropiere de orasul Kashgar si au aruncat doua grenade.
"Cei doi atacatori au sarit din autovehicul dupa ce au efectuat virajul lovind un stalp de pe marginea drumului. Acestia au aruncat doua grende catre postul de politie, provocand o explozie. Ei au atacat totodata politistii cu cutitele", potrivit aceleiasi surse.
Informatiile nu au descris atacatorii, dar regiunea Xinjiang se afla in centrul preocuparilor Chinei in privinta securitatii, inainte de Jocurile Olimpice, care vor incepe peste patru zile.
Xinjiang gazduieste o vasta majoritate a populatiei musulmane uigure, nemultumita de regimul chinez. Unele grupari locale militeaza pentru independenta minoritatii turce. Kashgar din sudul provionciei Xinjiang este dominat de uiguri, multi dintre acestia credinciosi musulmani.
Politia a declarat ca atacul poate fi unul terorist, saptamana trecuta un oficial de rang inalt din cadrul armatei declarand ca separatistii islamici sunt cel mai mare pericol pentru Jocurile Olimpice. Acesta s-a referit la organizatia terorista din estul regiunii Turkistan, termen folosit pentru islamistii separatisti din Xinjiang.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO