Politică externă

Partidele din "coalitia Stendhal" decid soarta cabinetului Merkel

15.11.2005, 18:58 8

Cancelarul german desemnat, liderul crestin-democrat Angela Merkel, a cerut ieri formatiunii pe care o conduce sa lase deoparte rezervele si sa sprijine cabinetul de coalitie pe care aceasta il propune.

Dupa aproximativ o luna de negocieri intre reprezentantii crestin-democratilor (CDU-CSU) si cei ai social-democratilor (SPD), Merkel a prezentat un program de guvernare care nu satisface pe deplin nici pe conservatori, nici pe socialisti. Aceasta mare coalitie a fost denumita in mod ironic de catre analisti drept "coalitia Stendhal", aluzie la celebrul roman "Rosu si Negru" al autorului francez, care se intampla sa fie si culorile reprezentative ale social-democratilor si respectiv crestin-democratilor.

Noul cabinet isi propune sa reduca drastic deficitul bugetar al Germaniei pentru a se incadra in parametri fixati de Pactul de Stabilitate al monedei unice europene - deficit bugetar de maxim 3% din PIB - la orizontul anului 2007.

"O mare coalitie este singura solutie responsabila", le-a spus Merkel delegatilor de la congresul CDU reunit la Berlin. Multi dintre membrii CDU sunt nemultumiti de concesiile majore pe care Merkel a trebuit sa le faca SPD pentru a-si asigura participarea acestora la guvernare. Indeosebi cresterea impozitelor pentru cei cu venituri individuale mai mari de 250.000 de euro si abandonarea planurilor de reforma radicala a pietei muncii reprezinta motivele indignarii conservatorilor. Cu toate acestea, in final, Congresul CDU a aprobat programul de guvernare si cabinetul de coalitie.

Si filiala bavareza a crestin-democratilor, CSU, a organizat un congres la MŸnchen, de data aceasta principalul subiect de controversa reprezentandu-l stilul de conducere al liderului Edmund Stoiber, care si-a anuntat in urma cu doua saptamani retragerea din viitorul cabinet Merkel.

Mult mai problematic se anunta insa congresul social-democratilor desfasurat timp de trei zile la Karlsruhe, care trebuie de asemenea sa aprobe programul de guvernare al coalitiei. Programul convenit de fostul presedinte SPD, Franz Muentefering, va fi atacat de aripa de stanga a partidului, nemultumita in principal de cresterea TVA si de reducerea masurilor de protectie impotriva concediilor. De asemenea, social-democratii va trebui sa confirme si alegerea lui Matthias Platzeck, in functia de presedinte al partidului.

Daca va obtine aprobarea celor trei congrese, cabinetul Angelei Merkel se va prezenta pe 22 noiembrie in fata Bundestagului pentru a cere votul de investitura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO