Politică externă

Peres ajunge spre capatul vietii in fruntea Israelului pe care l-a fondat

14.06.2007, 19:29 15

Shimon Peres (84 de ani), unul dintre parintii fondatori ai Israelului, atinge punctul culminant al unei cariere iesite din comun dupa ce a fost ales ieri presedinte al statului evreu.
Laureat al premiului Nobel pentru Pace, acest barbat de 84 de ani cu un destin aproape fabulos admite ca alegerea sa in fruntea Israelului, pentru urmatorii sapte ani, reprezinta "ultima contributie" la propasirea tarii, dar adauga cu umor: "Sunt certat cu moartea".
Functia de presedinte al Israelului este, in plan politic, una simbolica. In plan moral ea trebuie sa raspunda insa unor exigente cerute de Israelul istoric si de cel modern: acelea de a fi simbolul moral al tarii, cel care tine poporul unit. Si nimeni nu era mai potrivit decat el pentru aceasta datorie grea.
Peres a fost ales ieri in fruntea statului de Parlament (presedintele este ales de Parlament), dupa ce contracandidatii lui Peres s-au retras din cursa. In primul tur al alegerilor Peres obtinuse 58 de voturi (din cele 61 necesare), in vreme ce rivalii sai, Reuven Rivlin si Collette Avital (care este originara din Romania), obtinusera 37, respectiv 21 dintre voturile parlamentarilor.
Dupa acest scor cei doi si-au anuntat retragerea si au recomandat parlamentarilor sa-l aleaga in unanimitate pe Peres. Alegerea unui nou presedinte a fost necesara dupa retragerea lui Moshe Katsav acuzat de justitie de viol.
Superlativele nu sunt nelalocul lor cand vine vorba despre Peres. Acest "luptator etern" - cum a fost deseori numit - cu o aura internationala, care si-a sarbatorit aniversarea a 80 de ani in prezenta unor personalitati importante, printre care presedintele american Bill Clinton (care i-a dedicat o piesa la saxofon), a marturisit recent ca secretul longevitatii sale consta in practicarea, zilnic, a gimnasticii, in alimentatia frugala si in consumarea unuia sau a doua pahare de vin de calitate.
Figura istorica a Partidului Muncii, formatiunea fondatoare a statului Israel, el nu a ezitat sa-l paraseasca pentru a se alatura formatiunii Kadima a lui Ariel Sharon ("Leul din Samaria", aflat in coma de un an), un alt monstru sacru al politicii israeliene, cu scopul de a promova pacea, care, potrivit lui, constituie obiectul vietii sale.
El i-a adus recent un omagiu lui David Ben Gurion, "fostul Leu" fondator al statului evreu, care l-a propulsat spre destinul sau fabulos.
"Am invatat de la mentorul meu, David Ben Gurion, sa apreciez mai mult statul decat partidul", a spus el.
Ariel Sharon, aflat in coma din ianuarie 2006, si Shimon Peres sunt reprezentantii unei generatii de lideri care au participat la infiintarea statului Israel in 1948.
Shimon Peres, in prezent numarul doi al Guvernului Ehud Olmert, a exercitat practic toate functiile ministeriale pe parcursul unei impresionante cariere: de doua ori lider al Guvernului, ministru de externe, al apararii, de finante, de informatii, al transporturilor, integrarii.
Directia sa politica a fost marcata de numeroase meandre. Clasat in randul membrilor importanti ai Partidului Muncii, el a garantat, in timpul mandatului sau de ministru al apararii, in anii '70, infiintarea primelor colonii evreiesti in Cisiordania ocupata.
Si-a castigat ulterior reputatia de "mesager al pacii", jucand un rol foarte important in acordurile de la Oslo, incheiate cu liderul istoric palestinian Yasser Arafat, in 1993, pe fondul scepticismului premierului de atunci, Yitzhak Rabin.
Peres (nascut in Polonia), care a promovat mult timp un "nou Orient Mijociu", a obtinut in 1994 premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a impartit cu Rabin si Arafat.
Shimon Peres a dat dovada de tenacitate. El detine fara indoiala un record al infrangerilor, cum ar fi esecurile inregistrate in alegerile legislative din 1977, 1981, 1984, 1988 si 1996, formandu-si o imagine de "etern invins". S-a ridicat insa intotdeauna, adaugand noi infrangeri sau victorii la destinul sau fabulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO