Politică externă

Pleaca "Tarul", vine "Vizirul"

25.02.2008, 19:46 8

La Kremlin i se spune "Vizirul". Ba chiar "Marele Vizir" - cu trimitere la talia sa de doar 162 de centimetri. Macar din acest punct de vedere Dmitri Anatolievici Medvedev nu-i va face umbra lui Vladimir Vladimirovici Putin (170-172 de centimetri- nu este clar, cvasisecret de stat).
Peste cateva zile Dmitri Medvedev, seful administratiei prezidentiale si presedinte al consiliului de administratie al Gazprom, va deveni, cu sprijinul fatis al "tarului" Vladimir Putin cel de-al treilea presedinte al Federatiei Ruse.
In alegerile din 2 martie, Medvedev va avea trei adversari - comunistul Ziuganov, nationalistul Jirinovschi si "democratul" necunoscut Bogdanov - si peste 80% dintre rusi de partea sa. Aparatul de propaganda si sprijinul lui Putin ii asigura o victorie fara dubiu. Dar cine este noul idol al Rusiei?
"Dima (Dmitri - n.n.) este in inima mea". Pe doua pagini, in cotidianul popular Tvoi Den, Valentina, fosta invatatoare din Sankt-Petersburg a lui Dmitri Medvedev, povesteste cum fostul sau elev a salvat-o de la o boala grava, platindu-i operatia. De cand actualul vicepremier si presedinte al Consiliului de administratie al Gazprom si-a depus candidatura la prezidentiale, la jumatatea lui decembrie trecut, masinaria mediatica fasoneaza neobosit la portretul unui nou erou national. Dar nu comportamentul milostiv al lui Medvedev fata de fosta lui invatatoare, ci un alt episod, mai putin mediatizat, ar putea explica ascensiunea spectaculoasa a acestui jurist de 42 de ani.
Povestea se petrece tot la Sankt-Petersburg, in 1992. Primul adjunct al primarului, un anume Vladimir Vladimirovici Putin, este amestecat intr-un scandal finaciar. O comisie a parlamentului local ii banuieste pe el si pe alti functionari ca s-au imbogatit prin specula in plina penurie alimentara. "Medvedev, un tanar jurist al primariei, l-a salvat pe Putin gasind slabiciuni in dosarul care i-a fost intocmit", sustine Alexei Mukhnin, politolog, autor al mai multor carti despre elitele Rusiei, citat de Le Figaro. "Este greu de spus daca Putin s-a imbogatit cu adevarat. Dar e sigur ca a semnat documente pe care nu avea competenta sa le semneze", arata el.
Recunoscator si impresionat de calitatile profesionale ale lui Medvedev, Putin ii va propune sa-l urmeze la Kremlin. Intre 1996, data plecarii lui Putin la Moscova, si 1999, Medvedev face o incursiune in mediul privat, la intreprinderea de prelucrare a lemnului Ilim Pulp. Propulsat de Putin in fruntea Consiliului de administratie al Gazprom, in 2000, sef al administratiei prezidetiale din 2003, Medvedev ramane necunoscut marelui public pana la nominalizarea sa ca vicepremier, la finele lui 2005.
In scenariul zilnic Medvedev nu cauta sa-i semene lui Putin. Este dificil sa ti-l imaginezi calare, la comanda unui MIG sau afisandu-si pectoralii. Totusi, fata lui de copil din 2000 s-a lungit. "Mostenitorul" cu umerii ingusti si vesta cu epoleti da asigurari ca inoata trei kilometri pe zi. In ciuda eforturilor candidatului, "este dificil sa gasesti o persoana mai terna pe scena politica rusa", afirma Elena Koneva Expert media.
Este, de asemenea, greu sa distingi adevaratele sale convingeri, atat este de prudent acest viitor presedinte care isi spune "liberal". In ianuarie trecut, la o expozitie la Kremlin, s-a dezlatuit totusi impotriva coruptiei din "chiar sanul organelor de stat", calificand Rusia drept o tara a "nihilismului legal".
Stansilav Belkovski, un fost colaborator al presedintelui care denunta de mai multi ani imbogatirea personala al lui Putin, nu este deloc convins de elanurile democratice ale lui Medvedev: "Are aceeasi filosofie ca si Putin: crede in atotputernicia banului".
Sta presedintele Gazprom pe un sac cu bani? O, nu! Daca este sa dam crezare declaratiei sale de avere publicata la inceputul anului, Medvedev nu are decat un autoturism. Casa nu are decat in orasul sotiei, Golf. Veniturile oficiale: 4.100 de euro pe luna. Cum isi permite atunci sa traiasca intr-un apartament luxos de 367 m2 intr-o Moscova in care chiriile sunt uriase? Rusii nu se lasa inselati, dar Medvedev nu va fi socotit cu siguranta in afara legii. Dreptul rus permite societatilor comerciale sa nu-si dezvaluie actionariatul, iar practica societatilor offshore, inmatriculate in Cipru sau Insulele Virgine, este un sport national in randurile milionarilor rusi. Aceste practici arunca semne de intrebare si asupra averii lui Putin. In declaratia de avere Putin spune ca are un teren de 1.500 de metri patrati in apropierea Moscovei, un apartament la Sankt-Petersburg de 77 de m2, doua autorurimse Volga si economii de 120.000 de euro. Intr-un interviu pentru The Guardian Stanislav Belkovki sustine insa ca Putin ar fi cel mai bogat om din Europa - averea sa fiind estimata de fostul apropiat al presedintelui la 40 de miliarde de euro. Istoricul roman Armand Gosu - un fin cunoscator al Rusiei si al nomenclaturii ruse - spune insa ca Belkovski nu merita credit si ca el este de fapt, in ciuda presupusei sale disidente -, un om al Kremlinului.
Putin este sarac, dar pana la 40 de miliarde de euro este o distanta mare. De unde acesti bani? Din controlul asupra companiilor de stat, control rezervat Presedintiei ruse, sustine Belkovski.
Asadar, va lasa Putin din mana puterea, nu pe cea politica, ci pe cea economica - doar banuita - pentru a deveni un modest premier (in Rusia intreaga putere este in mainile presedintelui) supus oricand capriciilor presedintelui? Sau viitorul presedinte va fi in fapt doar o marioneta in mainile lui Vladimir Putin cand acesta din urma va ajunge premier asa cum a anuntat? Mai mult, va reusi Medvedev sa se impuna in fata oamenilor din serviciile secrete si din armata? Armand Gosu crede ca in urmatorii doi-trei ani puterea nu va fi in mainile lui Medvedev, dar o va prelua eventual intr-un al doilea mandat. "Putin a fost o creatie a oligarhilor din vremea lui Boris Eltin. Nu a fost decat un personaj impus de anturajul lui Eltin. Lui Putin i-au trebuit patru ani sa-l inlature pe Kasianov (Mihali Kasianov, fost prim ministru in primul mandat al lui Putin, apoi candidat prezidentiel eliminat din cursa - n.n.). Spre sfarsitul primului mandat Medvedev se va impune", spune Armand Gosu.
Mai puternic decat Putin, dar mai puternic decat serviciile secrete? Pentru ca acceptand "oferta" de a-i deveni succesor lui Putin Medvedev va trebui sa tina seama de opinia asa-numitilor "siloviki" - oameni din FSB (fostul KGB) si de cei din armata - care vor fi promovati de Putin, pe ultima suta de metri, in posturi cheie, dupa cum sustinea in ultimele zile cotidianul Vedomosti, citand surse de la Kremlin.
Dupa opt ani la Kremlin, Putin nu mai poate sa pretinda potrivit constitutiei federatiei, un al treilea mandat consecutiv. Dar mai multe scenarii evoca reintoarcerea sa in 2012, ba chiar mai devreme, dupa un scrutin anticipat.
Este o ipoteza intrevazuta de un apropiat al lui Putin, care a evocat o alternanta intre Putin si Medvedev pana in 2033!Intr-un interviu publicat la 21 ianuarie in Moskovsky Komsomolets, Serghei Mironiv, presedintele Camerei superioare a Parlamentului Rus (Camera regiunilor), a declarat ca Putin ar putea redeveni presedinte dupa mandatul lui Medvedev, ar putea duce la capat alte doua mandate pentru a ceda apoi din nou puterea unui om apropiat. Armand Gosu spune insa ca ideile lui Mironov sunt pur si simplu tampenii pentru ca, adauga el, "in Rusia este atipic sa nu-l arestezi pe predecesor". De ce atunci aceasta intelegere Putin-Medvedev? "Pentru a pastra aparentele si a evita varsarea de sange" spune istoricul.
Cum se va descurca insa Medvedev, chiar daca ar pune mana cu adevarat pe intreaga putere? Pentru ca Putin pleaca, dar problemele raman sau mai precis raman oamenii lui.
De pilda, Parchetul rus a ordonat la 14 decembrie o vasta actiune de verificare a Comitetului de ancheta - o structura creata acum cateva luni pentru a efectua investigatii judiciare in locul Parchetului. Condusa de Alexandre Bastrykine - coleg cu Putin la Facultatea de drept din Sankt-Petersburg - Comitetul de ancheta s-a remarcat provocand arestarea, in octombrie trecut, a generalului Alexandre Bulbov, numarul doi in Agentia antidrog si apoi in noiembrie a viceministrului de finante Serghei Stortsak. Lansand aceasta procedura, Parchetul si-a exercitat dreptul de control asupra Comitetului de ancheta. Inca din anii stalinismului, Parchetul avea toate puterile (initiativa de urmarire penala, investigatii judiciare, control). De la crearea Comitetului de ancheta in septembrie trecut o mare parte dintre puteri i-au fost luate, investigatiile judiciare fiind de competenta Comitetului. Dar comitetul nu este nici el lipsit de partis-priuri. Este constituit intr-o buna parte din ofiteri FSB, precum Iuri Nyrkov si Alexandre Sortskine, adjunctii lui Bastrykine. Potrivit Kommersant, Parchetul vrea sa stie cati ofiteri FSB au fost recrutati de Comitet. Lupta dintre aceste institutii readuce la lumina batalia fara menajamente dintre doua clanuri din sanul puterii: de o parte "siloviki", elita iesita din serviciile secrete reprezentate de Igor Stechine, sef adjunct al administratiei prezidentiale (deci subalternul imediat al lui Medvedev) si sef al primei companii petroliere ruse Rosneft; de cealalta parte "liberalii" reprezentanti de Dmitri Medvedev, mostenitorul Kremlinului gasit de Putin.
Arestarea lui Serghei Stortsak, responsabil cu Fondul de stabilitate (148 mld. euro), a fost interpretata de majoritatea analistilor rusi ca un atac direct la seful sau, ministrul de finante Alexei Kudrin. Promovat viceprim-ministru in septembrie trecut, Kudrin genereaza o buna parte a bugetului Federatiei Ruse. In mai multe randuri, el s-a opus concesionarilor in favoarea "Corporatiilor de stat" - conduse de apropiati ai sefului statului, precum Serghei Semezov, fost agent KGB aflat in post la Dresda in acelasi timp cu Putin si care conduce Rostechnologie (corporatie care controleaza sectorul de armament).
Daca numele noului presedinte nu mai este o necunoscuta, ce ramane de clarificat este chestiunea unei noi configurari a puterii in chiar sanul Puterii.

Cum a ajuns Putin la Kremlin

Vladimir Putin a fost racolat de KGB in 1976, la un an dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Leningrad. A lucrat la biroul regional din Leningrad al KGB, unde l-a cunoscut pe actualul vicepremier, Serghei Ivanov. Din 1985 pana in 1990, Putin a lucrat pentru KGB la Dresda, in Germania de Est.

In iunie 1996, Putin a fost chemat la Moscova unde a fost numit vicepresedinte al Departamentului de management in cadrul Administratiei Prezidentiale.

In iulie 1998 a fost numit director la FSB (succesoarea KGB-ului), functie pe care a ocupat-o un an. Din acelasi an, Putin a devenit membru permanent al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, ca din martie 1999 sa-l conduca. Pe 9 august a fost numit vicepremier de presedintele Eltin, ca in aceeasi zi sa ajunga premier. Eltin si-a exprimat de pe atunci dorinta ca Putin sa-i fie succesor si asta s-a intamplat.

Cum ajunge Medvedev la Kremlin

1992 Sankt Petersburg. Primul adjunct al primarului, un anume Vladimir Vladimirovici Putin este amestecat intr-un scandal finaciar. O comisie a parlamentului local ii banuieste pe el si pe alti functionari ca s-au imbogatit prin specula in plina penurie alimentara. Medvedev, tanar jurist al primariei, l-a salvat pe Putin.

Recunoscator si impresionat de calitatile profesionale ale lui Medvedev, Putin ii va propune sa-l urmeze la Kremlin.

Intre 1996, data plecarii lui Putin la Moscova, si 1999, Medvedev face o incursiune in mediul privat, la intreprinderea de prelucrare a lemnului Ilim Pulp.

Propulsat de Putin in fruntea Consilului de administratie al Gazprom, in 2000, sef al administratiei prezidetiale din 2003, Medvedev ramane necunoscut marelui public pana la nominalizarea sa ca vicepremier, la finele lui 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO