Politică externă

Polonia gemenilor Kaczynski, spinul din talpa Uniunii Europene

15.06.2007, 19:41 7

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat ieri in fata Bundestagului: "Nu vreau sa ma eschivez de la problema, sa o ascund sub covor. Nu avem o solutie".
Este vorba aici de minitratatul constitutional (care ar fi urmat sa fie adoptat la summit-ul din 21-22 iunie, in locul Tratatului constitutional respins in 2005 in Franta si Olanda, si care ar fi urmat sa ajute la o mai buna functionare a institutiilor europene).
Practic, minitratatul ar urma sa preia si sa reformuleze un capitol din Tratatul constitutional - este vorba despre acea parte care simplifica sistemul de vot in Consiliul Uniunii Europene si care inlocuieste complicatul sistem de luare a deciziilor din Tratatul de la Nisa, cel care a reglementat extinderea UE. Insa Polonia crede ca este nedreptatita si ameninta cu blocarea adoptarii documentului.
Lideri de talie precum Angela Merkel sau Nicolas Sarkozy sunt acum la mana gemenilor Lech si Jaroslaw Kaczynski - presedintele si premierul Poloniei. Merkel isi facuse din adoptarea in timpul presedintiei germane a minitratatului un obiectiv central, iar Sarkozy, abia ales presedinte al Frantei (care si el sustine documentul si i-a adus amendamente), si-ar face o intrare triumfala in politica la nivel inalt a Uniunii, daca documentul ar fi adoptat. Dar Polonia spune "nu".
Sarkozy a mers ieri la Varsovia pentru a-i convinge pe cei doi gemeni sa accepte un compromis. "Franta si Polonia au nevoie de o Europa puternica, activa si unita. Am pierdut deja prea mult timp, intr-o lume care se schimba foarte repede", a declarat Sarkozy presei poloneze. Insa Merkel - care se va intalni la finele saptamanii cu liderii polonezi - a admis ieri in Bundestag ca acest compromis este departe.
Inaintea lui Sarkozy, la Varsovia s-a deplasat luni cancelarul austriac Alfred Gusenbauer. Vestile cu care s-a intors nu sunt bune.
"Exista o impresie conform careia conducerea poloneza, sub regimul fratilor Kaczynski, pur si simplu nu este dispusa sa permita germanilor o victorie in revigorarea reformelor. Acestia au criticat dur presedintia germana", a declarat el pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung. Astazi vine randul premierului spaniol, Jose Luis Zapatero, sa mearga la Varsovia pentru a-i convinge sa admita un compromis.
In disputa a intrat si Parlamentul European. Presedintele institutiei, Hans-Gert Poettering, a avertizat Polonia sa nu isi exercite dreptul de veto. "Cei care nu dau dovada de solidaritate cu comunitatea europeana se vor izola", a declarat el intr-un interviu acordat cotidianului german Passauer Neue Presse. Dar Polonia afirma ca nu cedeaza.
Neintelegerea este urmatoarea. Polonia doreste extragerea radacinii patrate din numarul (in milioane) total de locuitori din fiecare stat membru, pentru a obtine numarul de voturi ce revine fiecaruia in Consiliul Uniunii, in cadrul voturilor cu majoritate calificata. Potrivit unui astfel de calcul, Germania, cu 82 de milioane de locuitori, ar obtine 9 voturi, iar Polonia, cu 38 de milioane, 6 voturi. Pentru adoptarea unei decizii cu majoritate calificata ar fi nevoie de majoritatea tarilor (14 din 27) si de 62% dintre voturi. Solutia agreata de Tratat (si preluata in minitratat) prevede ca majoritatea calificata sa fie atinsa atunci cand decizia este votata de 55% din statele membre (cel putin 15), dar aceste state sa reprezinte 65% din populatia UE. In acest document Germania are 29 de voturi, iar Polonia 27. Cum diferenta de voturi este mica intre cele doua tari, banuiala generala este ca Polonia doreste esecul summit-ului doar pentru a nu asigura un succes al Germaniei la presedintia Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO