Politică externă

Polonia se intoarce cu fata spre liberalism

23.10.2007, 20:08 17

Fratii Lech si Jaroslaw Kaczynski (presedintele si premierul) au suferit o infrangere zdrobitoare in fata lui Donald Tusk, liderul Platformei Civice (PO, liberal), partidul acestora Lege si Justitie, obtinand doar 32% din voturi, fata de 41 de procente obtinute de PO in cadrul alegerilor din Polonia de la sfarsitul saptamanii trecute.
Tusk si-a manifestat interesul pentru o coalitie cu Alianta de centru-stanga LiD a fostului presedinte Aleksander Kwasniewski, care a obtinut 13 procente si cu partidul Taranesc (9,7%). Impreuna aceste formatiuni pot obtine o majoritate lejera.
"Sunt cel mai fericit om de pe pamant, nu numai ca am reusit sa castigam, dar si pentru ca i-am intalnit pe cetateni zambind cu credinta ca maine va fi mai bine", a declarat Tusk la anuntarea rezultatelor alegerilor.
"Am esuat in fata unui front larg. Ii urez lui Donald Tusk succes si il felicit", a declarat premierul polonez. Kaczynski a adaugat ca Partidul Lege si Justitie va fi de acum o opozitie dura.
Din cele 460 de locuri din Camera inferioara a Parlamentului (Seijm), Platforma Civica a obtinut 205, iar Lege si Justitie numai 166. Dintre partidele mai mici inscrise in alegerile legislative, numai Partidul Taranesc cu 9,7%, si Alianta de centru-stanga LiD a fostului presedinte Aleksander Kwasniewski, cu 13 procente din voturi, au reusit sa obtina locuri in Seijm. Partidele Autoapararea si Liga Famillilor Poloneze, care au facut parte din coalitia de guvernamant, destramata in luna septembrie, impreuna cu partidul gemenilor Kaczynski, nu au trecut de pragul electoral de cinci procente pentru a intra in Parlament.
Presedintele Lech Kaczynski a amenintat inainte de alegeri ca isi va folosi dreptul de veto pe care il are in a bloca legile unui guvern liberal. Potrivit analistilor, acest lucru ar duce la o guvernare dificila a Platformei Civice.
Cu toate acestea, legile unui guvern liberal ar putea sa treaca daca sunt sustinute de o majoritate de 60 de procente din Parlament, impiedicandu-l pe presedinte sa-si exercite dreptul de veto si reducand pozitia lui Kaczynski la rolul de observator politic. Pentru a rezolva aceasta problema, Platforma Civica ar putea sa formeze o coalitie cu celelalte partide, Partidul Taranist si LiD.
Presedintele trebuie sa desemneze premierul in decurs de 14 zile de la prima reuniune a Parlamentului, care va avea loc cel mai probabil la 5 noiembrie. In mod obisnuit, candidatul este liderul partidului care ocupa primul loc in urma scrutinului sau o persoana propusa de formatiune, iar Donald Tusk are cele mai mari sanse sa fie numit premier.
In ciuda cresterii economice, fratii Kaczynski au guvernat in contextul unui conflict intern, concentrandu-se asupra inlaturarii elementelor comuniste din societate.
Opozitia i-a acuzat de abuz asupra servi-ciilor secrete si subminarea bunei practici democratice prin atacuri la justitia independenta si control sporit asupra mass-media.
La alegeri s-a inregistrat un numar de participanti record, 55,3% dintre polonezi prezentandu-se la urne cu intentia de a pune capat conservatorismului social si izolationismului.
Tusk a promis in campania electorala introducerea monedei unice in Polonia, in 2012 fiind momentul cel mai probabil in care acest lucru se va intampla. Liderul Platformei Civice a subliniat ca doreste refacerea relatiilor cu Germania, care s-au deteriorat in timpul guvernarii Kaczynski. El a promis reduceri de taxe si accelerarea procesului de privatizare care sa ajute la reducerea deficitului bugetar, criterii importante pentru a realiza aderarea la zona euro. Printre planurile liberalilor se numara si retragerea a 900 de soldati din Irak, Donald Tusk declarand ca nu doreste o relatie foarte stransa cu Statele Unite, lucru care ar putea ingreuna planurile SUA de a construi o parte din scutul antiracheta in Polonia.
In urma anuntarii rezultatelor, Jacek Saryusz-Wolski, unul din oficialii Platformei Civice, a anuntat ca noul guvern liberal va adopta Carta Drepturilor Fundamentale, inclusa implicit in noul Tratat European, dar respinsa pana in prezent de Marea Britanie si Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO