Politică externă

Poziţia ministrului de externe al UE şubrezită serios de crimele din Franţa

Poziţia ministrului de externe al UE şubrezită serios de crimele din Franţa

Autor: Iulian Anghel

21.03.2012, 13:14 154

Britanica Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, trebuie să informeze astăzi Parlamentului European asupra bilanţului activităţii Serviciului European de Acţiune Externă (Ministerul de Externe al UE, o reţea uriaşă care ar urma să ajungă la câteva mii de diplomaţi) pe care îl conduce din 2009, dar poziţia sa este una ingrată. Pentru că va trebui să facă bilanţul nu doar a unui serviciu pe care mulţi diplomaţi şi politicieni de la Bruxelles îl consideră ineficient, ci să dea seamă şi de ultimele sale declaraţii în cazul crimelor în serie de la Toulouse (Franţa).

Un suspect, francez de 24 de ani de origine algeriană, despre care poliţia crede că a ucis la începutul săptămânii trei copii şi un adult evrei în faţa unei şcoli evreieşti (dar a comis şi alte trei crime) este încercuit de trupele de elită ale poliţiei franceze într-un imobil din Toulouse. Deplângând însă soarta copiilor evrei asasinaţi cum au făcut, de altfel, toţi liderii europeni, Ashton, şefa dimplomaţiei UE, a făcut o comparaţie care a stârnit un val de mânie în Israel. Ea a vorbit nu doar de copii ucişi la Toulouse, ci şi de cei ucişi în Fâşia Gaza. Elita politică israeliană s-a arătat consternată de această comparaţie întrucât, spune ea, una înseamnă copii ucişi într-un gest antievreiesc de un terorist şi alta se întâmplă când copii sunt folosiţi ca scuturi umane în diferite operaţiuni militare.

Ashton nu şi-a revizuit însă comentariile cum au sperat israelienii, ci a susţinut marţi că nu a făcut nicio clipă o comparaţie, o paralelă, ci doar un comentariu general asupra soartei copiilor uciş în lume, după ce luni afirmase: "Când ne gândim la ce s-a întâmplat la Toulouse, când ne amintim ce s-a întâmplat în Norvegia acum un an, când ne amintim ce se întâmplă în Siria, când vedem ce se întâmplă în Gaza şi în alte locuri, ne gândim la tinerii şi copiii care mor".

"Vrem ca acest lucru să fie clar, dat fiind că declaraţiile făcute ieri (luni - n.n.) de doamna Ashton au fost puternic deformate. Nu a fost nicio comparaţie între atacul de la Toulouse şi situaţia din Fâşia Gaza", a insistat şi Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Ashton.

În mediile de la Bruxelles a circulat de mai multă vreme ipoteza înlocuirii britanicei din poziţia de Înalt Reprezentant al UE, iar declaraţiile din ultimele două zile ar putea fi un nou pretext pentru o evaluare mult mai critică a bilanţului "Ministerului de Externe" al Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO