Politică externă

Premierul Cehiei si-a anuntat demisia in urma acuzatiilor de coruptie

11.04.2005, 18:04 30

Gross nu a precizat momentul in care se va retrage din functie, dar lucrurile s-au precipitat, astfel ca ieri incepusera negocierile de formare a unui nou guvern. Separat, partidul din care face parte Stanislav Gross, Partidul Social-Democrat, a anuntat ca il va inlocui in urmatoarele zile pe premierul demisionar. Informatia a fost confirmata de catre ambasadorul Cehiei la Bruxelles, Jan Kohout, care a spus ca la Praga se cauta un nou prim-ministru.

Motivul retragerii lui Gross este o acuzatie de coruptie care i s-a adus inca de la mijlocul lunii ianuarie, cand un ziar de la Praga a demonstrat ca premierul demisionar nu a castigat in toata viata sa de politician atatia bani cat sa plateasca in numerar un apartament de lux, in valoare de 185.000 de dolari (circa 142.000 euro) in centrul capitalei cehe. De atunci au iesit la iveala acuzatii mai mari de coruptie, care o privesc mai degraba pe sotia acestuia, Sarka. Ea este acuzata ca ar avea legaturi de afaceri cu o persoana acuzata la randul ei de frauda si evaziune fiscala. Mai mult, se pare ca sotia controversatului politician ar avea un partener de afaceri care si-a transformat o cladire pe care o detine in bordel. Stanislav Gross a negat toate aceste acuzatii, iar ieri, cand si-a anuntat plecarea, a spus din nou ca nu are legaturi care ar putea fi catalogate ca fiind corupte.

Numele politicianului din fruntea guvernului praghez nu mai este credibil dupa ce si-a tot schimbat depozitia, in lunile care au trecut de la izbucnirea scandalului. Prima data, el a spus ca s-a imprumutat de la un unchi, dar se pare ca nici unchiul nu a putut justifica suma. Apoi, premierul a explicat ca nu unchiul, ci niste rude plecate din tara i-ar fi daruit banii. La un moment dat, in toata povestea unchiul a mai spus ca si el s-a imprumutat de bani de la aceleasi rude din strainatate si, astfel, povestea a devenit tot mai stanjenitoare. Mai ales pentru clasa politica aflata la putere.

Asa se face ca guvernul pe care l-a condus pana acum Gross a ajuns sa-si piarda cinci ministri, care au demisionat in semn de protest fata de acuzatiile de coruptie la adresa sefului cabinetului. Coalitia care se afla acum la guvernare in Cehia este alcatuita din trei partide, principala formatiune fiind Partidul Social-Democrat, din care face parte si premierul. O alta formatiune, de centru-dreapta, Partidul Crestin-Democrat, si-a retras cei trei ministri pe care ii avea in cabinet si a anuntat ca nu va mai sta la putere alaturi de Gross. Ceilalti doi ministri demisionari sunt chiar din partidul lui Gross, acestia incercand sa-l determine de fapt pe el sa plece.

Saptamana trecuta, guvernul ramas in minoritate s-a confruntat cu o motiune de cenzura, careia Gross i-a supravietuit pentru ca a avut parte de sprijinul comunistilor. A fost, de fapt, momentul care a determinat cea mai grea lovitura de imagine pentru social-democrati, de vreme ce renumele comunistilor a fost o problema de imagine pe care Gross nu a mai putut-o rezolva.



Cum ajungi prim-ministru la 34 de ani

Stanislav Gross s-a nascut la Praga intr-o familie modesta. Dupa ce a terminat liceul s-a angajat imediat ca tehnician la caile ferate. Nu a avut prea mare rabdare cu scoala si si-a dat seama ca poate face cariera mai rapid cu politica. Astfel, s-a inscris chiar in 1990 in Partidul Social-Democrat iar in scurt timp a fost ales lider al tineretului social-democrat. In anii ?"90 a fost in mai multe randuri deputat al acestei formatiuni, pentru ca la finele lui 1999 sa fie desemnat vicepresedinte al Camerei Deputatilor de la Praga. Un an mai tarziu, cand partidul sau a ajuns la guvernare, omul a ajuns ministru de interne, iar in vara anului trecut, cand seful sau de partid, Vladimir Spidla, s-a retras din functie, i-a luat locul. Apoi, i-a luat in scurt timp si locul de prim-ministru lui Spidla. Gross este considerat un excelent negociator si un personaj charismatic. In iunie ar fi implinit un an de cand a preluat mandatul de premier.

adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO