Politică externă

Presedintele Iuscenko ii sapa groapa premierului Timosenko

28.12.2007, 19:59 13

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko i-a oferit o functie importanta unui aliat al rivalului sau din timpul "revolutiei portocalii", fostul premier Viktor Ianukovici, lucru calificat de analisti drept un "complot" la adresa noului premier Iulia Timosenko, instalata in functie saptamana trecuta.
"Complotul" ar fi fost pus la cale, potrivit Nezavisisimaia Gazeta, de presedintele Iuscenko si de bogatul om de afaceri Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk (antrenata de Mircea Lucescu) care doresc sa slabeasca pozitia premierului.
Presedintele a nominalizat-o pe Raisa Bogatiriova - apropiata de fostul premier Viktor Ianukovici - in functia de secretar al Consiliul de aparare si securitate nationala (un fel de CSAT romanesc) la o saptamana de la revenirea la guvernare a coalitiei "portocalii". Acest lucru a bulversat scena politica ucraineana. Imediat dupa acest gest presedintele si-a lasat balta colaboratorii si a plecat pentru o zi la Tbilisi, lasand loc speculatiilor potrivit carora el ar dori slabirea pozitiei lui Timosenko cu care nu se intelege bine si pe care a mai demis-o o data din functia de premier. Timosenko afirmase recent ca va verifica minutios afacerile miliardarului Rinat Ahmetov (prieten cu Ianukovici) si a lasat sa se inteleaga ca il va deposeda de o parte a acestei averi.
Ianukovici a demisionat din functia de premier saptamana trecuta, pentru a fi inlocuit de Iulia Timosenko, cea care conduce coalitia "portocalie".
La cateva ore de la nominalizare, Ianukovici a declarat ca aliatii sai nu pot ocupa pozitii de rang inalt in noua administratie.
"Am luat decizia de a merge in opozitie si acest lucru nu presupune participarea noastra la guvernare", a declarat el, citat de site-ul formatiunii sale, Partidul Regiunilor.
"Nu putem conduce institutii ale statului care implementeaza programe care nu corespund viziunii noastre privind viitorul Ucrainei", a adaugat el. Dar acest refuz nu este definitiv, cred analistii ucraineni.
In timpul alegerilor, Iuscenko a sustinut formarea unei coalitii "portocalii", dar ulterior a declarat ca oponentii sai ar trebui sa ocupe functii important pentru a reduce diferentele intre vestul nationalist al Ucrainei si estul vorbitor de limba rusa.
Aliatii lui Ianukovici au salutat initial aceasta nominalizare. "Presedintele incearca sa obtina un echilibru in sistemul de putere si o baza comuna cu estul", a declarat un oficial din cadrul Partidului Regiunii, Anna Herman, pentru agentia Interfax.
Consiliul de securitate, prezidat de presedinte, este convocat periodic pentru a analiza interesele strategice sau securitatea nationala. Deciziile sale trebuie implementate prin legi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO