Politică externă

Prima manifestare de disidenta nord-coreana

19.01.2005, 00:00 17

Disidenta nord-coreeana se incarneaza pentru prima data in istorie, in imagini.
O inregistrare video scoasa clandestin din Coreea de Nord care prezinta afise ce cheama la rasturnarea regimului lui Kim Jong-II a fost facuta ieri publica de un grup sud-coreean de aparare a drepturilor omului.
Este prima inregistrare de acest fel, si primul indiciu privind existanta unei opozitii fata de regimul stalinist de la Phenian.
Inregistrarea are 35 de minute si, potrivit grupului care a facut-o publica, a fost filmata in noiembrie trecut, a fost transmisa clandestin in China si apoi in Coreea de Sud. Potrivit acelorasi surse, inregistrarea ar fi fost facuta intr-o provoncie din nord-estul tarii, la frontiera cu China.
"Este prima proba inregistrata pe banda video care indica existanta unei disidente active in Coreea de Nord", a declarat ieri seful grupului sud-coeean, Do Hee-Yun, citat de AFP.
El a adaugat ca o miscare disidenta, Asociatia tinerilor camarazi pentru libertate, ar fi incercat sa-si extinda activitatea pana la Phenian. Nici un membru al acestei miscari nu apare in inregistrare.
"Jos cu Kim Jong II", scrie pe un afis lipit pe un perete interior al unei uzine din Hoeryong, un oras din provincia Hamgyong, la 500 de kilometri nord-este de capitala.
Apare apoi, in inregistrare, un drum de tara acoperit cu zapada si cativa trecatori a caror fete nu pot fi distinse.
O pancarda fixata pe un stalp de pod ii cheama pe nord -coreeni sa lupte pentru democratie: "Cat timp mai putem muri de foame si saracie? Pe ce drum mergem? Oamenii trebuie sa lupte pentru a regasi libertatea si democratia".
Banda se termina cu o declaratie care denunta regimul comunist pe care il numeste dictatura. Fundalul sonor este insotit de o imagine a lui Kim Jong II, in uniforma militara, agatata de un perete.
"Kim Jong II, cine esti tu? - intreaba disidentii. Esti dictator. Oamenii nu te vor ierta si vei fi maturat de la putere. Vrem libertate si democratie. Reformele si deschidera sunt singura cale de urmat".
Pana acum existau zvonuri despre miscari de disidenta in Coreea comunista, dar nici o proba in acest sens. Coreea de Sud, care se teme de o prabusite brutala a regimului de la Phenian - s-ar confrunta cu un val de refugiati - spune ca nimic nu indica o slabire a puterii lui Kim Jong II.
Un specialist sud coreean se indoieste si el de existanta unei disidente in Nordul comunist.
"Este aproape imposibil sa existe acte de disidenta publice pe strazile Coreei de Nord care raman strict controlate" a declarat profesorul Nam Sung-Wook, de la Universitatea Coreea.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO