Politică externă

Prodi vrea retragerea trupelor din Irak

29.03.2004, 00:00 12



Romano Prodi a anuntat ca vrea retragerea trupelor din Irak. Asta in cazul in care nu apare intre timp un mandat care sa autorizeze prezenta in aceasta tara din partea ONU. Retragerea propriu-zisa ar avea loc daca stanga italiana va castiga alegerile - care vor avea loc abia in 2006. De ce este importanta aceasta declaratie-manifest?



In primul rand, pentru ca arunca in dezbatere o tema de campanie electorala, inainte de a incepe - este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European, precum si cele pentru alegerea primarilor din mai multe orase importante in Italia. Scrutinurile ca atare vor avea loc in luna iunie, iar Romano Prodi este angajat, are un rol destul de important. Dupa ce se va retrage din fruntea Comisiei Europene, al carei presedinte este inca, Prodi se va duce acasa, in Italia, unde isi va continua cariera politica. Se afla in fruntea unor partide de stanga, printre care si fostul partid comunist, reunite sub sigla "Maslinul". In aceasta calitate, Prodi va deveni contracandidatul lui Silvio Berlusconi, liderul dreptei italienei, la alegerile parlamentare de peste doi ani. Numai in cazul in care alegerile respective se vor tine la termen, in conditiile in care actuala coalitie a fortelor de dreapta, sustinatoare a lui Berlusconi asadar, este pe cale de a se destrama. In chiar aceste zile, Berlusconi aniverseaza zece ani de la crearea formatiunii pe care a lansat-o si care l-a propulsat la putere, dar a guvernat cu cateva partide destul de mici, cu care nu s-a inteles. Nici cu Prodi, din anii 80, inainte de a intra in politica, nu s-a inteles.



In al doilea rand, declaratia lui Prodi este importanta, pentru ca a prezentat-o in calitate de oficial european - a semnat acest manifest al stangii italiene in celebrul cotidian Corriere della Sera si s-a iscalit - presedintele Comisiei Europene. In scrisoarea respectiva, Prodi afirma ca interventia din Irak a fost ilegitima si imorala. Prezenta trupelor coalitiei la Bagdad sau Nassiria (locul in care au murit 19 soldati italieni) este considerata de liderul stangii italiene tot ilegitima. Perioada post-Saddam este catalogata, de Prodi, ca fiind la un pas de anarhie si razboi civil si, de aceea, in opinia presedintelui Comisiei Europene, ar fi justifivcata, totusi, ramanerea militarilor coalitiei in Irak.



Prodi a mai adat astfel de semnale - si dupa atacurile asupra Madridului, de la 11 septembrie, a spus, de la Bruxelles, ca oficial european asadar, ca razboiul din Irak a fost o greseala.



Problema este ca, astfel, frontul antiterorist isi subtiaza randurile. Spania, unul dntre aliantii americanilor, prin premierul Aznar, a virat-o la stanga si, se pare, nimic nu va clinti din loc decizia premierului socialist care va prelua functia dupa Paste, Jose Luis Rodriguez Zapatero, de a chema trupele din Iak acasa. Strategia de securitate a lui George Bush mai avea in interventia din Irak un sustinator in actualul premier italian, Silvio Berlusconi, care, iata, are un contracandidat care se dovedeste a fi impotriva prezentei trupelor la Bagdad. Daca Prodi ar deveni premier in Italia, poate ca s-ar mai pierde un pilon proamerican in Europa. Si unde va merge Italia - spre "batranele doamne" Germania si Franta? Le va tine companie si Spania? In aceste conditii, Tony Blair ar ramane, cel putin in Europa, un lider izolat in sustinerea americanilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels