Politică externă

Protejarea datelor personale, amenintata in Constitutia UE

28.09.2007, 19:07 13

Conform actualului proiect, asupra caruia liderii UE au convenit in cursul summit-ului din iunie, datele personale, precum cele furnizate de pasagerii curselor aeriene, ar putea fi transmise unei tari terte fara autorizatia Parlamentului European si a Curtii Europene de Justitie.
Documentul stipuleaza ca statele comunitare, reprezentate de Consiliul Uniunii Europene, vor stabili reguli privind protejarea drepturilor individuale cand datele lor personale vor fi procesate intr-un stat tert.
"Respectarea acestor reguli va face obiectul controlului exercitat de autoritati independente", mentioneaza documentul actual, excluzand controlul deputatilor europeni si a Curtii Europene de Justitie.
Eurodeputatul german, Elmur Brok, unul din reprezentantii Parlamentului European in procesul de negociere a noului tratat, a declarat ca aceasta e o prevedere cu consecinte uriase. El a recomandat statelor comunitare sa reexamineze formularea prevederii atat timp cat se mai poate, altfel acest articol risca sa provoace controverse si dezbateri uriase in momentul ratificarii documentului final.
Oficialii europeni au recurs la aceasta formulare in urma sugestiilor venite din partea Marii Britanii potrivit carora Curtea Europeana de Justitie (CEJ) nu ar trebui sa aiba jurisdictie in acest domeniu, in timp ce europarlamentarii sugereaza ca articolul a fost introdus de tehnocrati in cursul procesului de negociere, fara ca liderii europeni sa clarifice consecintele acestuia.
Eurodeputatul liberal britanic Andrew Duff a declarat ca membrii PE si cei ai Curtii Europene de Justitie ar trebui sa participe la adoptarea acestei serii de probleme sensibile din domeniul securitatii.
Discutiile privind protejarea datelor personale in raport cu lupta impotriva terorismului a reprezentat mereu o sursa de controverse in Uniunea Europeana in ultimii ani, facandu-se referiri in special la Statele Unite ale Americii.
Washingtonul cere 34 de tipuri de informatii de la persoanele care calatoresc in SUA, masura adoptata in urma atentatelor din 11 septembrie 2001.
Cum ar trebui aceste informatii stocate si pentru cat timp, cine va avea acces la ele?, toate aceste intrebari au reprezentat o disputa intre SUA si Uniunea Europeana.
Sistemul impus luna trecuta de americani presupune ca turistii din statele membre ale Uniunii Europene sa se inregistreze online si sa completeze un chestionar. Aceasta procedura inseamna ca turistii sa fie anuntati cu doua zile inainte sa plece daca au primit permisiunea din partea statului american. Uniunea Europeana, ca o replica la masurile luate de americani, discuta impunerea unui sistem similar pentru cetatenii europeni.
In luna august, reprezentantii SUA si ai UE au purtat discutii la nivel inalt la Bruxelles despre sistemul american si despre impactul sau. In ceea ce priveste negocierile privind Tratatul European, europarlamentarii au sugerat ca optiunile Marii Britanii de a nu respecta anumite aspecte ale documentului au dat nastere unor noi probleme.
"Temerea celor mai multe state membre este ca Marea Britanie nu o sa fie de acord cu una dintre prevederile Tratatului European la inceputul negocierilor sau va cere sa schimbe una dintre prevederi, iar la sfarsitul discutiilor o sa decida sa nu le respecte", a declarat Duff.
Expertii considera ca mai exista probleme si la nivelul tehnic al documentului, acestia exprimandu-si speranta ca se vor gasi formularile cele mai clare.
Potrivit analistilor citati de EUObserver, expertii care lucreaza la redactarea tratatului incearca sa lase chestiunile politice deoparte si sa treaca de la discutiile tehnice la cele politice. Daca discutiile privind tratatul vor fi lasate pe mana liderilor europeni, exista temerea ca summit-ul ce va avea loc pe 18 octombrie, unde vor trebui sa voteze acest tratat, sa fie amanat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO