Politică externă

Proteste inabusite de fortele de ordine in China

13.03.2007, 20:21 26

Mii de fermieri si someri chinezi au protestat la sfarsitul saptamanii trecute in centrul Chinei, atacand politia si distrugand masini ale fortelor de interventie, informeaza Reuters.
Noua masini ale politiei au fost incendiate in timpul protestelor de vineri, in provincia Hunan din centrul tarii, unde 20.000 de persoane s-au confruntat cu circa 1.000 de politisti, inarmati cu pistoale si dispozitive de socuri electrice pentru vite, a afirmat un oficial local, citat de Reuters.
Intr-o tara guvernata de aproximativ 80.000 de membri ai Partidului Comunist, numarul de proteste cu peste 50 de participanti a ajuns la un total stupefiant de 84.000 in 2005. Desi cifrele au scazut usor in prima jumatate a anului 2006, faptul reprezinta o problema interna majora intr-o tara care, cu un PIB de 2,225 miliarde de dolari, este a patra putere economica din lume, dupa SUA, Japonia si Germania. O pozitie la care statul chinez a ajuns datorita reformelor economice din ultimii 30 de ani.
O formula binecunoscuta spune ca "atunci cand Wall Street stranuta, lumea se imbolnaveste de guturai". Rolurile s-au schimbat in ultimul timp, partea cu stranutul revenindu-i Shanghaiului. In mai putin de trei decenii China a devenit un nou centru financiar al lumii. Saptamana trecuta caderea bursei chineze a antrenat un cutremur in toata lumea.
La o generatie distanta de la sfarsitul Marii Revolutii Culturale Proletare a lui Mao Zedong, in China are loc o noua revolutie cu o fervoare si intensitate asemanatoare - Marea Revolutie Economica.
Reformele economice au demarat in 1979, dupa Congresul Partidului Comunist Chinez din decembrie 1978, cand presedintele Deng Xiaoping a tinut un discurs istoric, afirmand ca nu exista o incongruenta intre comunism si capitalism: "A fi bogat este un lucru laudabil".
Astfel a inceput modernizarea Chinei comuniste sub semnul pragmatismului. Anul trecut China a depasit SUA in privinta investitiilor straine atrase. Produsele chineze au invadat toate pietele si sunt cele mai ieftine din lume, iar cresterea economica in ultimii 10 ani a fost in medie de 9%.
Exista insa si cealalta parte a monedei. Ezra Vogel, un profesor de la Harvard, vorbea la mijlocul anilor 1970 de Japan.Inc, pentru a sublinia forta extraordinara de dezvoltare a economiei nipone; exista teama ca nimic nu poate opri marsul japonezilor.
Teza a fost recent readaptata pentru a vorbi de miracolul chinez, dar, la fel ca in cazul Japoniei, se pare ca aprecierile sunt exagerate. China se confrunta cu probleme financiare serioase, dat fiind ca sistemul bancar de stat este prea mult dominat de politica si afectat de credite dubioase.
Foarte recent, gigantul financiar Banca Agricola a Chinei a fost acuzat de fraude in gestionarea unor depozite totalizand 1,8 miliarde de dolari si de acordarea de credite ilegale in valoare de 3,5 miliarde de dolari in 2004.
Exista mai multi chinezi care castiga 200.000 de dolari pe an decat americani cu acest venit, dar, desigur, China are o populatie de 1,3 miliarde de oameni, in timp ce populatia SUA este estimata la aproape 300 de milioane.
PIB-ul fenomenal de 2,225 miliarde de dolari nu reprezinta in realitate decat 1.700 de dolari pe cap de locuitor, in timp ce in cazul Frantei, de exemplu, cifra este de 33.000 de dolari. In plus, cu o crestere medie de 9%, fiecare chinez "se imbogateste" cu 190 de dolari pe an, in timp ce francezul de rand, cu o crestere economica a Frantei de 2%, se imbogateste cu 600 de dolari pe an. Cresterea economica spectaculoasa a dat nastere unui intreg set de probleme care se constituie in adevarate amenintari pentru regimul de la Beijing.
Revoltele tot mai numeroase din ultimii ani din China au fost adesea provocate de probleme aparent minore. Acelasi lucru a fost valabil si in cazul protestelor de saptamana trecuta.
Site-ul Boxun a precizat ca revolta a fost declansata de nemultumirile fata de cresterea preturilor din domeniul transporturilor publice. Site-ul, care este critic la adresa Chinei, este interzis in aceasta tara, efect al cenzurii prezente in mediul virtual chinez. Numarul celor angajati in cadrul agentiilor chineze care monitorizeaza situri, bloguri si forumuri de discutie pentru depistarea de informatii subversive se ridica la 30 de mii.
Pentru comparatie, Agentia Centrala de Informatii a SUA foloseste pentru acelasi scop 16 mii de persoane. Toate intreprinderile online din China continentala au fost obligate sa accepte o lista confidentiala continand peste o suta de expresii si cuvinte interzise pe care trebuie sa le semnaleze autoritatilor atunci cand sunt cautate de internauti.
China dispune de cel mai avansat sistem pentru monitorizarea continutului care circula pe Internet, blocand sursele online continand, de exemplu, referiri la Tibet, proteste sau apararea drepturilor omului. Este o dovada in plus a situatiei de conflict latent care exista in prezent in China si care nu va intarzia sa erupa in viitorul apropiat daca autoritatile nu iau masuri urgente pentru schimbarea starii de lucruri din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO