Politică externă

Putin: Din cauza americanilor, lumea a devenit un loc nesigur

12.02.2007, 19:05 15

Presedintele rus, Vladimir Putin, a criticat dur Statele Unite intr-un discurs tinut la finele saptamanii trecute la o conferinta pe probleme de securitate de la Munchen. In cele mai dure critici lansate la adresa SUA in cei sapte ani de cand a ajuns la Kremlin, Putin a acuzat administratia Bush ca da startul unei noi curse a inarmarilor.
In discursul sau, catalogat de un senator american drept retorica din vremea Razboiului Rece, Vladimir Putin a acuzat Statele Unite ca au transformat lumea intr-un loc nesigur prin politici menite sa le transforme in "singurul stapan al lumii".
In replica, Casa Alba s-a aratat "surprinsa si dezamagita" de acuzatiile presedintelui rus, dar a subliniat ca doreste sa continue cooperarea cu Moscova in domenii precum combaterea terorismului sau impiedicarea proliferarii armelor de distrugere in masa.
Putin a acuzat SUA ca sunt de vina pentru recenta proliferare a armelor nucleare, deoarece multe dintre statele lumii nu se mai simt in siguranta in lumea de dupa Razboiul Rece "datorita folosirii excesive a fortei militare de catre SUA".
"Abordarile unilaterale si actiunile ilegitime nu au rezolvat pana acum nici macar o singura problema", a declarat Putin in fata delegatilor de la Munchen. El a afirmat ca Statele Unite si-au depasit in repetate randuri granitele nationale in problemele de securitate internationala, o politica despre care a apreciat ca nu face lumea mai sigura. "Dimpotriva, lumea a devenit mai putin sigura", a spus liderul de la Kremlin.
"Fostii spioni au tendinta de a face afirmatii brutale", i-a raspuns secretarul american al apararii, Robert Gates - si el un fost spion al CIA - facand referire la trecutul presedintelui rus, spion al KGB. "Un Razboi Rece a fost suficient", a adaugat Gates, reafirmand intentiile pasnice ale SUA si dorinta de a colabora cu Moscova.
Un alt punct ingrijorator pe agenda lui Putin a fost si extinderea NATO care a ajuns pana in vecinatatea Rusiei si care se simte direct amenintata.
Putin a sustinut ca stabilitatea lumii va fi afectata de un NATO prea puternic si de un sistem antiracheta care ar elimina principiul "amenintarii reciproce". In lipsa unui astfel de principiu, a sustinut Putin, si in spatele unui scut antiracheta SUA ar putea incalca tratatele internationale fara a se teme de represalii.
Presedintele rus a adaugat ca extinderea NATO catre granitele Rusiei nu are nicio legatura cu contracararea amenintarilor globale, in special a terorismului. "De ce trebuie sa-si mute infrastructura militara mai aproape de granitele noastre? Are vreo legatura cu depasirea amenintarilor globale de astazi?", a spus el.
"Mesajul pe care eu l-am inteles din ceea ce a spus este ca Putin isi doreste ca Rusia sa ocupe in lume aceeasi pozitie pe care o ocupa Uniunea Sovietica inainte de anii '90", a declarat un oficial european.
Liderul de la Moscova a luat apararea Iranului si a sustinut ca aceasta tara nu prezinta pericole nici pentru SUA si nici pentru Europa. Iranul este mult mai putin puternic militar decat se crede, a argumentat Putin, in aceeasi zi in care Teheranul a anuntat ca detine un avion "invizibil" fara pilot care poate actiona pe o raza de 700 km si la doar cateva zile dupa ce a testat cu succes rachete capabile sa distruga chiar si cele mai mari nave de razboi.
Relatiile dintre Statele Unite si o Rusie tot mai sigura pe sine au devenit mai tensionate in ultimii ani. SUA au acuzat in repetate randuri "autoritarismul" regimului de la Moscova, iar vicepresedintele american Dick Cheney a spus anul trecut ca Moscova isi foloseste vastele resurse energetice ca "arme de intimidare si de santaj", iar sambata a venit replica Kremlinului.
Criticile lui Putin au fost o supriza la Munchen, dar multi analisti au sustinut ca liderul de la Kremlin a incercat sa abata discutiile de la problema energiei, deoarece multe state europene sunt suparate si ingrijorate de modul in care Rusia isi utilizeaza rezervele energetice.
Atat in 2006 cat si in 2005, aprovizionarea Europei cu petrol a fost afectata din cauza disputelor pe care Moscova le-a avut cu tarile din vecinatatea sa. Mai mult, zilele trecute, Kremlinul a avertizat subtil Europa ca nu intentioneaza sa mai tolereze interventiile acesteia la granitele sale, pe care le considera ingerinte in sfera sa de influenta. Putin a mai avertizat ca nu va sprijini planul ONU pentru Kosovo, daca Serbia nu este de acord, atitudine care nu este pe placul UE.
"Discursul de astazi al lui Putin ar putea face mai multe pentru strangerea relatiilor UE-SUA decat a reusit diplomatia in ultimii zece ani", a declarat un diplomat european care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO