Politică externă

Putin ii anunta pe rusi ca vor traversa criza cu pierderi minime

04.12.2008, 18:26 16

Actualul prim-ministru al Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat ieri rusilor intr-un discurs televizat, avertizandu-i despre situatia economica dificila in care se afla tara, insa a dat asigurari ca Rusia este in continuare capabila sa traverseze criza financiara mondiala cu pierderi minime.

Raportul anual tinut de presedintele Rusiei in fata natiunii a devenit o adevarata traditie in timpul mandatului lui Putin, insa reprezinta prima declaratie publica de acest fel pe care o initiaza fostul sef de la Kremlin dupa plecarea sa de la guvernare in 2008. Declaratiile televizate de ieri ale lui Vladimir Putin au luat forma unei conferinte de presa in care premierul a raspuns la intrebari in fata a aproape 400 de persoane prezente intr-un studio de televiziune din Moscova.
Pe fondul speculatiilor ca fostul presedinte al Rusiei vrea sa isi mentina in continuare o parte dintre atributiile dobandite in timpul mandatului din perioada 1999-2008, majoritatea analistilor se intreaba de ce Vladimir Putin nu i-a permis succesorului sau, presedintele Dmitri Medvedev, sa ofere un raport privind situatia tarii, asa cum era de asteptat. Tot mai multe voci la nivel international sustin ca aparitia televizata a premierului rus, care a inceput la 12:00, ora locala a Moscovei, nu face decat sa demonstreze cine detine de fapt puterea in Rusia, avand in vedere ca Dmitri Medvedev, presedintele desemnat de Putin, nu a dat de inteles ca ar dori sa tina discursul in fata natiunii.
Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a anuntat ca aparitia televizata "va tine cu siguranta mai mult de doua ore", fiind axata pe probleme sociale si pe cele privind criza financiara.
In timp ce oferea raspunsuri la intrebarile venite prin telefon sau e-mail de pe teritoriul intregii Rusii, Putin a dat asigurari ca tara sa va adopta o atitudine extrem de ferma in lupta impotriva crizei economice mondiale, principalele instrumente de care se va folosi guvernul rus fiind evitarea unei deprecieri bruste a monedei nationale, prin intermediul utilizarii rezervelor interne de aur, si chiar preluarea de actiuni la companii sau la institutiile financiare care raporteaza probleme. Premierul rus isi mentine declaratia de la jumatatea lunii noiembrie, in care a promis ca va lua masurile necesare pentru evitarea agravarii crizei economice in Rusia, anuntand reduceri de taxe care sa contribuie la stimularea activitatii economice si majorarea investitiilor in programe sociale.
Fostul presedinte rus i-a asigurat pe locuitorii tarii ca problemele economice actuale nu vor atinge amploarea colapsului financiar din anii '90, declarand ca "perioada urmatoare va fi dificila atat pentru economia mondiala, cat si pentru noi". "Daca la inceputul anilor '90, cu putin timp in urma deci, ne confruntam cu probleme serioase, precum aceea a mentinerii integritatii teritoriale a tarii, iar industria se afla in colaps la fel ca si sistemul de asigurari sociale, Rusia se afla intr-o forma mult mai buna la momentul actual", a precizat Putin.
El a mai adaugat ca administratia de la Kremlin nu va permite repetarea crizei financiare din 1998, care a facut ca milioane de rusi sa isi piarda toate economiile, anuntand ca "guvernul va prelua rezerve importante de actiuni de la bancile si companiile mari din Rusia, indiferent daca de acest lucru vor beneficia contribuabilii sau statul".
Premierul rus a anuntat ca Moscova ar putea fi nevoita sa reduca volumul de gaze naturale exportate catre Ucraina, daca aceasta din urma nu isi va plati datoriile in valoare de aproximativ 10 miliarde de euro (7,5 mld. dolari), iar masura ar putea fi pusa usor in aplicare, avand in vedere situatiile precedente. In 2006, Rusia a scazut rezervele de gaze naturale exportate catre Ucraina si a amenintat si anul trecut guvernul de la Kiev ca va proceda la fel.
Referitor la presedintele nou-ales al SUA, Barack Obama, premierul Putin si-a exprimat speranta ca acesta din urma va fi mult mai deschis la intarirea relatiilor diplomatice dintre cele doua state, existand semnale pozitive in acest sens. "Daca ce am auzit nu reprezinta doar simple zvonuri si se vor transforma in actiuni reale, vom raspunde intr-un mod asemanator, iar partenerii nostri americani vor simti imediat acest lucru", a promis Putin.
Premierul rus a afirmat ca principalele teme care au cauzat opinii contradictorii intre Rusia si Statele Unite se refera la largirea NATO si la planurile SUA privind pozitionarea rachetelor defensive. Referitor la extinderea NATO, careia guvernul de la Kremlin i s-a opus in mod agresiv in ultimii ani, Putin a declarat ca rusii nu au de ce sa se ingrijoreze, avand in vedere ca "nu exista niciun motiv pentru deteriorarea relatiilor cu Rusia".
Vladimir Putin a precizat ca programul de aparare al SUA care prevedea amplasarea de rachete defensive in unele state din Europa ar trebui reevaluat, mai ales in ceea ce priveste "construirea acestui sistem in Polonia si a retelei corespunzatoare de radare in Cehia". Dupa victoria lui Obama in alegerile prezidentiale din Statele Unite, unul dintre consilierii noului presedinte a afirmat ca Obama nu are pe lista de prioritati construirea scutului antiracheta si va continua numai daca proiectul isi dovedeste eficacitatea.
Raspunzand la intrebari referitoare la cresterea ratei inflatiei in Rusia si la numarul tot mai ridicat de someri, fostul presedinte rus a acuzat Statele Unite pentru "infectarea" economiilor majore ale lumii.
Vladimir Putin i-a sfatuit pe rusi sa isi pastreze in continuare depozitele in ruble, precizand ca in acest fel ar putea fi evitate deprecierile bruste ale monedei nationale in raport cu euro si cu dolarul american.
"Nu vom permite aparitia unor fluctuatii bruste in economie sau in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb al monedei nationale", a afirmat el, adaugand ca o administrare corecta a rezervelor monetare interne ar putea ajuta Rusia sa traverseze in siguranta criza economica.
 
Acuzatiile si prognozele premierului
 
  • SUA sunt vinovate de infectarea economiei ruse si a celorlalte economii ale lumii.
  • Rusii trebuie sa isi pastreze depozitele in ruble.
  • Criza economica actuala din Rusia nu va atinge amploarea colapsului financiar din 1998.
  • Guvernul de la Moscova va reduce exporturile de gaze naturale catre Ucraina, daca tara nu isi va plati datoriile, iar acest lucru va afecta Europa.
  • Mandatul lui Barack Obama ar putea imbunatati relatiile Rusiei cu SUA.
  • Rusia nu are de ce sa se ingrijoreze in privinta extinderii NATO.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO