Politică externă

Putin s-a rupt de era Eltin

26.02.2004, 00:00 7



Gestul neasteptat al presedintelui rus Vladimir Putin de a demite Guvernul de la Moscova cu doar trei saptamani inaintea alegerilor prezidentiale marcheaza ruptura sa de regimul de tranzitie Boris Eltan, prin inlaturarea fostului premier Mihail Kasianov, comenteaza politologii rusi.



Serghei Marcov, de la Institutul de Studii Politice din Moscova, pluseaza si spune ca demiterea intregului guvern l-a avut drept singura tinta pe primul ministru Mihail Kasianov."Nu a fost demiterea unui guvern si a lui Mihail Kasianov. Insa, in termeni constitutionali, presedintele nu poate revoca decat guvernul in ansamblu". Plecarea de la putere a fostului premier rus, Mihail Kasianov, a starnit rumoare la Moscova. Era considerat omul oligarhilor, faima ce l-a facut impopular maselor ruse carora liderul de la Kremlin le-a promis tocmai inlaturarea ologarhilor. Sa ne amintim ca in decembrie, fostul prim-ministru a privit cu reticenta arestarea celui mai bogat om de afaceri rus Mihail Kodorkovski, si chiar a criticat public anchetarea grupului petrolier Iukos. Dar, demiterea lui nu a venit din teama lui Putin de a se inconjura de oameni impopulari, ci mai degraba de dorinta de a arata ca se delimiteaza de era Boris Eltan. Promovat ministru de finante sub presedintia lui Eltan, Kasianov era ultimul dintre apropiatii fostului presedinte pastrat intr-o functie cheie de Vladimir Putin. Demiterea lui marcheaza delimitarea liderului de la Kremlin de regimul predecesorului sau, comenteaza mai multi analisti. Ivan Bunin, analist la Centrul de tehnologie politica din Moscova, spune ca aceasta este ruptura simbolica a lui Putin de regimul Eltan, iar gestul politic i-ar putea aduce o crestere a popularitatii de la 80% la 85%, inaintea scrutinului prezidential. De aceeasi parere Erik Wigentz, de la Grupul financiar de cercetare si politologul Gleb Pavlovski. In plus, Pavlovski crede ca in acest fel Putin a vrut sa-si clarifice mesajul electoral si sa-si defineasca programul pentru viitorul mandat prezidential, pe care nimeni nu se mai indoieste ca il va castiga la alegerile din 14 martie. Sa dea semnalul unei politici reformatoare, afirma analistul Serghei Markov, care aduce doua argumente. Pe de o parte faptul ca premierul interimar, Viktor Hristenko, 46 de ani, este un reformator convins cu solida pregatire economica, iar pe de alta parte ca fostul ministru al economiei, care conduce o echipa de specialisti cu vederi progresiste, va fi promovat si in viitorul Cabinet.



Miscarea liderului de la Kremlin nu este lipsita nici de conotatii electorale, analistii si liderii opozitiei punand demiterea Guvernului, in direct la televiziune, pe seama intentiei lui Putin de a starni interesul rusilor pentru scrutinul prezidential. Analistul Iuri Korguniuk, de la Institutul Indem, noteaza ca puterea de la Kremlin a remarcat apatia electoratului rus fata de prezidentiale si incearca o tactica prin care sa creasca interesul maselor pentru scrutinul electoral. Iar, demiterea guvernului face parte din aceasta tactica, apreciaza analistul rus.



Insa Vladimir Putin are alta explicatie uluitoare. El a spus ieri ca in calitate de candidat la alegerile prezidentiale de la 14 martie, avea datoria de a prezenta electoratului viitorul prim-ministru si din acest motiv a demis guvernul. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels