Politică externă

"Bunul rege" a pierdut in fata unui comunist

27.06.2005, 19:55 13

Opozitia socialista (fostii comunisti) au castigat alegerile legislative din Bulgaria, de la sfarsitul saptamanii, dar, cu doar o treime dintre fotoliile obtinute in parlamentul de la Sofia, va trebui sa-si gaseasca aliati pentru a forma guvernul.

Nu este exclus, de aceea, ca guvernul care va integra tara in Uniunea Europeana sa fie unul de uniune nationala, dat fiind ca partidul premierului la sfarsit de mandat, Miscarea Nationala Simeon al II-lea - care a pierdut alegerile - si-a manifestat disponibilitatea de a participa la guvernare.

Socialistii, mostenitorii fostului partid comunist, au obtinut, dupa numaratoarea partiala, 31,6% din voturi, adica 82 de locuri in parlamentul unicameral, din totalul de 240.

Liderul socialistilor este Serghei Stanisev, de 39 de ani, fiu de nomenclaturist comunist, cu sange rusesc, dar cu studii la cele mai prestigioase institutii de invatamant occidentale - este vorba, in primul rand, de London School of Economics.

Partidul fostului rege Simeon al II-lea ("Bunul rege", ii spun bulgarii), care in urma cu patru ani ajungea triumfal la putere, nu a obtinut decat 21,1% din sufragii (52 de locuri in parlamentul de la Sofia). "Vom face tot ceea ce este necesar ca Bulgaria sa aiba un guvern stabil", a declarat, ieri, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.

Solutia unui guvern de uniune nationala pare singura, la acest moment, datorita rezultatului votului. In afara de socialisti si miscarea de centru-dreapta a lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a mai intrat in parlament formatiunea Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MLD), partid al minoritatii turce, aflat la putere in guvernul lui Simeon de Saxa-Coburg, dar care si-a aratat disponibilitatea de a guverna cu socialistii. Totusi, cu cele 9,4% din voturi (32 de parlamentari), MLD nu-i poate ajuta pe socialisti sa ajunga la o majoritate de 50%.

Ar mai fi o solutie, dar aceasta este refuzata de toata lumea. Miscarea Ataka (Atac), formata in urma cu doar doua luni, a obtinut 8,6% din voturi (22 de locuri in parlament). Problema este ca avem de-a face cu un partid rasist si xenofob care, este adevarat, a intrunit voturile nemultumitilor din toate partidele, dar care nu reprezinta o solutie politica pentru nici o formatiune care se respecta.

Au mai intrat in parlament Partidul Forta Democratica Unita cu 8% dintre optiuni, Democratii pentru o Bulgarie Puternica si Uniunea Populara care au obtinut 6,9%, respectiv 5,3%.

Serghei Stanisev, liderul socialistilor bulgari, a ajuns la putere promitand 240.000 de locuri de munca si retragerea trupelor bulgare din Irak.

In ciuda trecutului, ca fiu al unor demnitari comunisti, analistii de la Sofia spun ca el personifica transformarea si intinerirea stangii bulgare.

Adversar al participarii militare a Bulgariei in Irak, Stanisev a promis ca va retrage contingentul bulgar din aceasta tara "imediat" dupa ce partidul sau va ajunge la putere.

Sustinator al aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana, Stanisev insista ca problema integrarii sa fie supusa unui referendum in aceasta tara.

Stanisev nu doreste ca Bulgaria sa "plateasca" pentru criza din Uniunea Europeana printr-o amanare a datei integrarii cu un an.

"Vocile care sustin, mai ales la dreapta europeana, ca trebuie facuta ordine in Çcasa EuropaÈ, inainte de a integra Romania si Bulgaria, ne ingrijoreaza", a declarat acesta joi, intr-un interviu acordat AFP. "Am insistat intotdeauna pentru ca fiecare candidatura sa fie apreciata conform propriilor progrese si nu ar fi nici cinstit, nici corect, nici in stilul european ca Bulgaria sa plateasca pentru problemele interne ale Uniunii", a apreciat Stanisev.

Nascut in Ucraina, pe vremea cand aceasta facea parte din URSS, Stanisev este fiul unei rusoaice si al unui inalt responsabil al Partidului Comunist Bulgar (PCB) care si-a pastrat nationalitatea rusa pana in 1996.

Stanisev a studiat relatiile internationale la School of Economics din Londra si a obtinut un doctorat in istorie la Universitatea din Moscova.

Acesta a devenit membru al PCB in 1989, cu cateva luni inainte de caderea fostului regim. In 2000, Stanisev a fost ales membru in comitetul director al PSB. Stanisev a insuflat un aer nou, reformator, Partidului Socialist, dupa ce a fost ales in fruntea acestuia in 2002, succedandu-i in functie actualului presedinte, Gheorghi Parvanov. In timpul presedintiei lui Stanisev, PSB a fost recunoscut ca partid social-democrat european, fiind admis in 2003 in Internationala Socialista si, recent, in Partidul Socialist European.

Un studiu recent al institutului Alpha Research a relevat faptul ca PSB a inceput sa castige tot mai multi adepti in randul populatiei cu varsta intre 18 si 30 de ani, desi doua treimi din electoratul acestuia este format din populatia cu varsta peste 50 de ani, locuitori de la sate sau din orasele mici ale Bulgariei.

"Speram sa pastram stabilitatea macroeconomica si financiara, dar sa schimbam atitudinea iresponsabila a statului fata de problemele oamenilor obisnuiti", a declarat acesta intr-un interviu acordat de curand cotidianului Standard.

Programul de guvernare al PSB prevede, in mod special, reformarea sistemului de sanatate si educatie, reducerea somajului si cresterea cu 20 de procente a salariilor in 2006 "pentru a acoperi, partial, diferentele de venit inainte de aderarea la UE".

Actualul premier al Bulgariei, Simeon de Saxe-Coburg-Gotha, a pierdut alegerile legislative deoarece nu a reusit sa imbunatateasca "sensibil" nivelul de viata al compatriotilor sai in "800 de zile", asa cum a promis in 2001, cand a venit la putere. In pofida succeselor economice inregistrate de Bulgaria, "tarul" Simeon al II-lea, cum il numesc compatriotii sai, nu va fi cel care ii va duce pe bulgari in UE, in 2007. Revenit in Bulgaria in 1996, "acesta nu a vorbit mult si nu a luat parte la intrigile politice, preferand o diplomatie discreta si lasand pe seama expertilor grija de a se pronunta, a comentat Miroslava Ianova, directoare a institutului MBMD. Dupa cei patru ani de guvernare, "opinia publica a vazut in acest comportament un semn de slabiciune".

Ales, in urma cu patru ani, de un val de entuziasm popular, politicianul in varsta de 68 de ani, fin, cultivat, vorbitor al mai multor limbi straine (opt limbi), a initiat reforme structurale profunde, determinand aderarea Bulgariei la NATO, in 2003, in pofida faptului ca aceasta tara fusese unul dintre cei mai fideli sustinatori ai fostei URSS.

Faptul ca nu a reusit sa imbunatateasca nivelul de viata al alegatorilor a determinat o scadere abrupta a cotei sale de popularitate. Astfel, in timp ce in 2001 se bucura de sustinerea a 70% dintre cetateni, in primavara acestui an doar 37% dintre bulgari il simpatizau, inca, pe "bunul rege", potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Sova-Harris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO