Politică externă

"Calaul" lui Nixon s-a deconspirat dupa 30 de ani

02.06.2005, 20:22 12

A fost cea mai faimoasa sursa din istoria jurnalismului si care a provocat demisia unui presedinte corupt al Statelor Unite. Timp de mai bine de trei decenii identitatea sa a facut subiectul unuia dintre cele mai bine pazite secrete ale Washingtonului.

Este vorba de sursa care a dezvaluit jurnalistilor de la Washington Post implicarea presedintelui Nixon in "plantarea" de microfoane la sediul Partidului Democrat. Dezvaluirile sale au condus la izbucnirea scandalului "Watergate" care a culminat cu demisia lui Richard Nixon.

Dar acum misterul care a fost vanat de detectivi si de eruditii din mediul politic pentru mai bine de treizeci de ani a fost elucidat. Identitatea celebrei surse a fost scoasa la lumina.

In ultima zi a lunii mai a fost lansata informatia potrivit careia Mark Felt, un fost agent FBI si personajul indelung cautat de media sunt una si aceeasi persoana. Acesta a confirmat ipoteza intr-un interviu acordat unei reviste americane. "Eu sunt cel caruia i s-a dat porecla de Deep Throat", a spus Felt.

Mark Felt a fost oficialul numarul doi in FBI si a fost cel care a dat informatiile cotidianului Washington Post, dezvaluiri care au declansat scandalul Watergate care a culminat cu demisia presedintelui Richard M. Nixon. Acum, in varsta de 91 de ani, Felt a recunoscut cu zambetul pe buze implicarea lui in aceasta poveste.

Revista Vanity Fair a pregatit pentru urmatorul sau numar un articol in care arata ca Felt, pe care chiar si Nixon l-a considerat mult timp suspectul principal, este fara nici un dubiu cel supranumit de americani "Deep Throat".

Cu o stare de sanatate precara si aflat in ingrijirea fiicei sale, fostul agent si-a confirmat rolul. El a fost oficialul care i-a incurajat pe reporterii Bob Woodward si Carl Bernstein sa inceapa ancheta, sugerandu-le sa inceapa cu investigarea spargerii de la sediul Comisiei Nationale Democratice din complexul Watergate si sa urmeze firul pana la cele mai inalte nivele din administratia Nixon.

Woodward si Bernstein au refuzat initial sa recunoasca autenticitatea informatiilor incluse in materialul aparut in Vanity Fair, deoarece ii promisesera lui Felt confidentialitate neconditionata pana la sfarsitul vietii sale.

Intre timp, Washington Post, care a pazit secretul la fel cum este pazit cel cu formula racoritoarelor Coca-Cola,

s-a vazut nevoit dintr-o data sa se confrunte cu situatia ca o alta publicatie intrase in posesia informatiei.

"Acesta a fost subiectul exclusiv al Washington Post", spune Tom Wilkinson, redactor-sef adjunct al ziarului, "si cand detii o asemenea informatie, nu vrei ca aceasta sa ajunga in paginile concurentei".

Felt a petrecut peste 30 de ani in cadrul Biroului Federal de Investigatii sub aripa legendarului director J. Edgar Hoover. El a fost profund dezamagit de decizia lui Nixon care, dupa moartea lui Hoover si cu o luna inainte de izbucnirea scandalului Watergate, a ales sa numeasca un nou director din afara agentiei.

In trecut Felt a negat in mod repetat ca ar avea vreun amestec in toata afacerea, iar familia lui s-a aratat indecisa cu privire la dezvaluirea rolului sau, considerand ca faptele sale ar fi putut fi incompatibile cu functia ocupata.

Nepotul lui Felt, un student la Drept, in varsta de 23 de ani, a dat o declaratie in numele intregii familii in care preciza: "Cred ca oamenii il considerau pe Deep Throat un infractor, dar acum toti il privesc ca pe un erou". Tanarul a adaugat ca bunicul sau considera ca "oamenii din FBI care si-au pus viata in pericol pentru mai bine de 50 de ani pentru siguranta acestei tari merita mai multa recunostinta decat el".

Jurnalistul Woodward si-a numit mai intai sursa "prietenul meu", insa un redactor l-a rebotezat, numindu-l Deep Throat, dupa titlul unui film pentru adulti care facea senzatie in SUA in acea perioada.

Articolul din Vanity Fair arata ca familia lui Felt l-a convins pe acesta ca actiunile sale in timpul Watergate au fost eroice si demne de recunostinta si ca ar trebui sa isi faca publica implicarea. Fiica sa a luat legatura cu Woodward pentru a face un anunt comun, insa acesta nu a vrut sa ia in calcul aceasta posibilitate, motiv pentru care ea a hotarat sa apeleze la Vanity Fair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels