Politică externă

"Gorbie" isi anunta revenirea in politica

"Gorbie" isi anunta revenirea in politica

Fostul lider sovietic se descurca bine in capitalism: face reclama la Louis Vuitton

27.09.2007, 18:42 12

Ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anuntat ca vrea sa revina pe scena politica rusa dupa o absenta indelungata. Impreuna cu jurnalistul Genrikh Borovik si dramaturgul Mihail Satrov, el a anuntat ca va crea o noua miscare nationala, cu orientari social-democratice, a scris ziarul Vzgliad (Privirea) in editia electronica de ieri.
"Scopul nostru este de a aduce o contributie personala la transformarea Rusiei intr-o democratie moderna, in care drepturile omului sa fie respectate, iar libertatea economica si spirituala sa fie combinata cu dreptatea sociala", scrie intr-un comunicat dat presei.
Autorii documentului au subliniat ca principalul motiv pentru actiunea lor este situatia actuala, de a contribui la transformarea si dezvoltarea Rusiei ca o tara democratica moderna.
"Dupa falimentul existent datorita modelului birocratic socialist sovietic si aparentul esec al reformelor economice liberale din anii '90, a devenit clar faptul ca politicile social-democratice sunt cele mai bune pentru interesele cetatenilor rusi", mai spune documentul. Gorbaciov (76 de ani) nu a precizat care este pozitia sa fata de actuala guvernare, detinuta de Putin, pe care fostul presedinte l-a criticat de-a lungul timpului.
In 2004 dupa valul de atacuri ale separatistilor ceceni, care lupta pentru independenta Ceceniei (regiune ruseasa cu statut de republica) in Rusia, presedintele Vladimir Putin a lansat o initiativa pentru inlocuirea alegerilor pentru guvernatorii locali cu un sistem al numirii acestora direct de la Moscova de catre presedintele federatiei, numiri care ar fi trebuit mai apoi aprobate de adunarile legislative locale. Gorbaciov a criticat initiativa lui Putin, pe care au considerat-o un pas catre dictatura.
Fostul presedinte al URSS a revenit in luna august in atentia presei, cand a aparut intr-o reclama pentru Louis Vuitton. Astfel, Gorbaciov a devenit alaturi de multe nume celebre, printre care Catherine Deneuve, Andre Agassi sau Steffi Graf, o imagine pentru gentile celebrului creator de moda. In reclama respectiva, Gorbaciov priveste dintr-o masina Zidul Berlinului, ultimul simbol ramas in urma caderii comunismului. Acest lucru aminteste de timpul cand a devenit presedintele URSS, impunand cele doua reforme, "perestroika" si "glasnost", inspirate de politicile Vestului
Gorbaciov, laureat al Premiului Nobel in 1990 pentru incercarile sale de reforma care au dus la sfarsitul razboiului rece si la prabusirea URSS, a donat tot ce a castigat din campania publicitara fostului vicepresedinte american Al Gore pentru campania impotriva schimbarii climatice.
Campania pentru Louis Voutton nu a fost singura in care s-a implicat Gorbaciov. In 1997, in contextul situatiei falimentare a Rusiei, fostul presedinte a aparut intr-o reclama pentru Pizza Hut cu scopul de a finanta Fundatia Gorbaciov si pentru a construi un registru al tuturor schimbarilor pe care el le-a inceput in tara. Nascut la 2 martie 1931 intr-o familie taraneasca din Stavropol si avand diferite slujbe ca ajutor de mecanizator in diferite ferme agricole, Gorbaciov a intrat in anul 1950 in Partidul Comunist, devenind in acelasi an membru candidat.
Datorita eficientei sale, el a ajutat la imbunatatirea vietii agricultorilor, Gorbaciov a fost promovat membru al Comitetului Central al Partidului.
Pe 11 martie 1985, in urma mortii lui Constantin Cerneko, a fost ales secretar general al Partidului Comunist Sovietic.
El a incercat sa reformeze partidul osificat si economia aflata in recesiune prin introducerea "glasnostului" (transparentei), "perestroikai" (reconstructiei), prin care a impus reforme economice, despre care credea ca vor ridica nivelul de trai al populatiei si productivitatea muncii si "uskorenie" (accelerarea dezvoltarii economice).
Incercarile sale de reforma au dus la incheierea razboiului rece, la incetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si la prabusirea Uniunii Sovietice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO