Politică externă

Rapirile in Irak, o afacere de milioane de dolari

20.09.2004, 00:00 9

Violentele si rapirile au continua in Irak - cel putin 15 persoane fiind rapite la sfarstul saptamanii trecute. Canalul de televiziune arab, Al-Jazeera a anuntat ca o grupare islamista a revendicat, intr-o inregistrare video, rapirea a zece angajati ai unei societati turco-americane. Rapitorii ameninta cu decapitarea victimelor, in cazul in care societatea nu se retrage din Irak pana maine. De asemenea, gruparea terorista condusa de iordanianul Abu Massab Al-Zarqawi (caruia ii sunt atribuite majoritatea atacurilor antiamericane) ameninta cu decapitarea a doi americani si a unui britanic, daca pana astazi nu sunt eliberate toate femeile din inchisorile irakiene. Cei trei, care au fost rapiti saptamana trecuta, au aparut la postul Al-Jazeera legati la ochi, iar in spatele lor se afla un barbat cu chipul acoperit. Americanii si britanicul lucrau pentru o companie de constructii cu sediul in Emiratele Arabe.
Incerta este si soarta celor doi ziaristi francezi, rapiti in urma cu o luna, si a celor doua italience rapite, angajate ale unei organizatii umanitare. Se crede ca cele doua femei sunt in custodia gruparii lui Al Zarqawi. In ceea ce ii priveste pe ziaristii francezi, informatiile sunt contradictorii. Un comunicat atribuit gruparii numite "Armata Islamica din Irak" spune ca cei doi ar fi fost eliberati, dupa semnarea unui "acord". Potrivit comunicatului, ziaristii Christian Chosnet si Georges Malbrunot ar fi fost de acord sa lucreze pentru Armata Islamica, si sa relateze "obiectiv" rezistanta gruparii. Abia dupa aparitia acestor relatari "obiective" ei ar urma sa poata parasi Irakul.
Peste 100 de ostateci au fost rapiti in Irak, de la sfarsitul razboiului, iar unii au fost executati. Presa din occident a publicat o serie de articole din care reiese ca rapirile au devenit o afacere de milioane de dolari. Potrivit BBC news, grupari irakiene specializate in rapiri iau ostateci si ii vand apoi cui da mai mult. Familiile si firmele platesc de cele mai multe ori pretul cerut de aceste din urma grupari. Unii ajung in mainile gruparilor islamiste, cum este cea a lui Al-Zarqawi. Acesta este motivul pentru care autoritatile cred ca, desi cele doua italience au fost rapite de altcineve, ele sunt acum in custodia lui Al-Zarqawi.
Ieri ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari a declarat ca guvernul irakian refuza sa negocieze cu autorii luarilor de ostatici din Irak, deoarece ar risca sa creeze precedente periculoase. El a criticat tarile care au cedat in fata revendicarilor formulate de rapitori. "Din nefericire, pozitiile unor tari din coalitie nu ajuta deloc la impiedicarea acestor rapiri", a adaugat a spus demnitarul irakian, la BBC. El a dat exemplul Filipinelor care s-a retras din Irak pentru a obtine eleiberarea unui ostatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO