Politică externă

Regina Angliei, "subventionata" de UE

28.03.2005, 00:00 16

Regina Elisabeta a II-a, printul Charles si un numar de duci, conti, baroni si marchizi sunt cei mai mari beneficiari ai subventiilor varsate de Bruxelles Marii Britanii, in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Aceasta situatie a putut fi dezvaluita, saptamana trecuta, dupa aparitia, la inceputul acestui an, a unei legi britanice care permite mai multa transparenta in viata publica. Cifrele au fost cerute ministrului agriculturii de publicatia Times.


Acestea sunt oarecum jenante pentru ca intervin intr-un moment in care unele tari din UE doresc sa retraga facilitatile de care Marea Britanie se bucura la plata contributiei sale catre bugetul UE. In urma cu 20 de ani Marea Britanie a obtinut aceste facilitati - asa-numitul "cec" sau "rabat" britanic - spunand ca este o tara mai saraca, iar acum spune ca chiar si cu aceste facilitati plateste mai mult la UE decat altii. Londrei i se returneaza anual aproape doua treimi din contributia sa la bugetul UE, adica 3,5 mld. euro. PAC inghite jumatate din bugetul UE, adica aproape 50 mld. euro, anual.


Saptamana trecuta, presedintele francez Jacques Chirac a cerut anularea acestei facilitati, lucru care i-a atras un suvoi de critici din partea ziarelor britanice. Iata de ce presa franceza nu si-a disimulat bucuria de a prelua cifrele care pun aristocratia britanica intr-o postura negativa. Aproximativ 100.000 de ferme britanice au primit intre 2003 si 2004 echivalentul a 2,5 miliarde de euro, drept subventii agricole. Acesti bani sunt distribuiti intr-o maniera inegala, pentru ca PAC subventioneaza fermele dupa marimea terenurilor si dupa numarul de capete de animale.


Regina, comenteaza sarcastic Le Monde, nu are de ce sa se planga de Europa, care i-a varsat, anul trecut, 800.000 de euro pentru domeniile sale din Sandringham si Windsor. Printul Charles a primit si el 400.000 de euro pentru domeniile din Cornuailles si pentru ferma din Highgrove. In fruntea listei se afla crema aristocratiei britanice, ducele de Marlborough, cel de Westminster sau Sir Richard Sutton, mostenitorul unei mari familii din Berkshire, care au primit fiecare aproape un milion de euro.


Cei 100 de agricultori din coada listei au primit fiecare mai putin de 25 de lire (36 de euro), ultimul trebuind sa se multumeasca cu 31 de pence (45 de eurocenti).


Marii proprietari de terenuri au incercat, potrivit Le Monde, sa impiedice, cu ajutorul Partidului Conservator, publicarea acestor cifre.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO