Politică externă

Republica Moldova ramane comunista. Fidela Rusiei

Republica Moldova ramane comunista. Fidela Rusiei
07.04.2009, 00:00 22

Dupa numararea a 98% din voturi, Partidul Comunist avea 49,96% din voturi. Celelalte partide care au reusit sa treaca de pragul electoral de 6% au fost Partidul Liberal (PL) - 12,76 de procente, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 12,11% si Alianta Moldova Noastra (AMN) - 9,86%. Peste 1,5 milioane de alegatori au votat dintre cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale. Rezultatele sunt cruciale pentru drumul spre UE al Republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa, cu un salariu mediu lunar pe economie de sub 250 de dolari.

Cu putine resurse de subsol, economia moldoveneasca este depen-denta de agricultura si banii trimisi in tara de cei plecati in strainatate.
Actualul presedinte Vladimir Voronin, liderul comunistilor (care a refuzat sa se adreseze ziaristilor in limba romana, in ziua scrutinului, preferand sa vorbeasca ruseste) promoveaza formal aderarea statului la Uniunea Europeana, insa a racit relatiile cu Bucurestiul si a aratat mai mult o apropiere de Rusia. De asemenea, actualul lider al statului a pledat pentru stabilitate si crestere economica, dar nu a reusit sa rezolve conflictul transnistrian, cel mai important din regiune.
Opozitia proocidentala i-au acuzat pe comunisti de trucare a alegerilor. Dorin Chirtoaca (lider al Partidului Liberal), Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat) si Serafim Urechean (Alianta Moldova Noastra) au precizat ca partidele pe care le reprezinta vor colecta toate dovezile necesare, iar in cazul in care acestea vor fi suficiente pentru a demonstra ca alegerile au fost falsificate, atunci vor organiza actiuni de protest si vor solicita repetarea alegerilor. Totodata, liderii opozitiei au anuntat ca nu vor negocia cu comunistii pentru formarea unei coalitii parlamentare.
Membrii misiunii de observatori din CSI (Comunitatea Statelor Independente) au declarat insa ca scrutinul legislativ s-a desfasurat pasnic, in conformitate cu legislatia in vigoare si in conditiile pluralismului politic. La randul sau, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009" a precizat intr-un comunicat ca alegerile parlamentare de la 5 aprilie nu au fost marcate de multiple probleme administrative. Asemeni alegerilor anterioare, principalele probleme intampinate au vizat organizarea sectiilor de votare sau redactarea listelor electorale.
Potrivit BBC, comunistii au obtinut 56 de mandate din cele 101 ale Parlamentului.
Prima masura pe care noul Parla-ment va trebui sa o ia este sa aleaga noul presedinte (presedintele este ales de Parlament). Candidatul Partidului Comunist are nevoie de voturile a 61 de parlamentari pentru a fi ales. Cu toate acestea insa, avand in vedere numarul de mandate obtinut, comunistilor le va fi greu sa-si impuna propriul candidat.
Voronin, presedinte din 2001, este nevoit sa plece din fruntea statului dupa doua mandate consecutive, Constitutia interzicandu-i sa mai candideze a treia oara.
El a declarat in mai multe randuri ca intentioneaza sa ramana apropiat puterii dupa modelul fostului presedinte rus Vladimir Putin, care e in prezent premier. Analistii considera ca el va fi ales presedinte al Legislativului sau lider parlamentar al comunistilor.
Partidul Comunistilor din Republica Moldova a anuntat ca nu va negocia cu celelalte formatiuni intrate in Parlament functia de presedinte al statului, al Parlamentului si cea de premier. "Nu vom negocia cu PL, PLDM si AMN functiile de sef al statului, presedinte al Parlamentului si premier. Vom negocia cu fiecare deputat in parte. Daca nu vom reusi, vom proceda asa cum este scris in Constitutie (organizarea alegerilor repetate - n.r.)", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, dupa prezentarea rezultatelor sondajului la iesirea de la urne. Voronin a precizat de asemenea ca doreste sa ramana presedinte al comunistilor.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost unul dintre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Voronin pentru victoria obtinuta la alegeri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO