Politică externă

Reticenta fata de imigranti scade in UE

10.03.2004, 00:00 20



Cincizeci si sase% dintre cetatenii statelor Uniunii Europene cred ca UE are nevoie de imigranti in anumite sectoare ale economiei, potrivit unui eurobarometru efectuat in decembrie trecut. Sondajul a fost comandat si publicat luni de Comisia Europeana. El a fost publicat intr-o vreme in care mai multe tari ale UE si-au exprimat temerea ca extinderea Uniunii cu inca 10 state, la 1 mai, ar putea provoca o afluenta de imigranti din Est, lucru care ar putea conduce la perturbarea pietiei muncii in Uniune. Potrivit eurobarometrului, 56% dintre europenii din Uniune sunt de acord cu necesitatea primirii de imigranti in anumite sectoare, iar 66% cred ca imigrantii ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si populatia locala. Dintre cetatenii UE, grecii sunt cei mai sceptici fata de imigranti, 56% dintre ei pronuntandu-se impotriva primirii lor. Grecii sunt urmati de germani. Mai bine de jumatate dintre germani (52%) se opun primirii de imigranti. La polul opus se situeaza luxemburghezii care intr-un procent de 82% sunt de acord cu primirea de imigranti. Suedezii si irlandezii sunt de acord ca strainii sa poata lucra in tarile lor, intr-un procent de 78%.



Un alt studiu al Comisiei Europene publicat la sfarsitul lunii februarie si efectuat de aceasta data in tarile din Est, releva faptul ca extinderea nu va reprezenta un pericol pentru piata muncii din UE intrucat putin estici au intentia sa emigreze. Potrivt studiului, doar 1% dintre cetatenii din est vor sa emigreze dupa extinderea UE. Cei mai dornici sa plece din tarile lor sunt tinerii si persoanele cu un inalt grad de educatie, lucru care ar putea conduce, potrivit studiului, la o "fuga a creierelor" din tarile foste comuniste. Majoritatea tarilor din Uniune au anuntat ca pentru o perioada vor introduce restrictii pentru accesul liber pe piata muncii pentru cetatenii noilor membri ai UE.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO