Politică externă

Robertson se plange ca n-are succesor

11.09.2003, 00:00 5



Secretarul general al NATO, George Robertson, care va abandona aceasta functie in luna decembrie, a exercitat presiuni asupra celor 19 state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, carora le-a cerut sa ii gaseasca rapid un succesor.



Statele NATO "dispun de un anumit numar de persoane capabile si sper ca vor face o alegere buna", a declarat Lordul Robertson, in timpul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul NATO din Bruxelles.



"Principala mea preocupare este sa se ajunga rapid la o decizie consensuala, pentru ca eu consider ca organizatia are nevoie de continuitate si trebuie sa se stie cine va prelua functia de secretar general, incepand cu 1 ianuarie 2004", a adaugat Robertson.



Intre personalitatile considerate posibili candidati la conducerea NATO se numara actualul vicepremier canadian, John Manley, si ministrul olandez al Afacerilor Externe, Jaap De Hoop Scheffer.



Luni, in timpul unei vizite la Haga, George Robertson a declarat ca, in cazul in care se hotaraste sa candideze, ministrul olandez ar fi un bun secretar general al NATO.



"In cazul in care ma intrebati daca John Manley ar fi potrivit pentru aceasta functie, v-as raspunde ca da", a precizat actualul secretar general al NATO.



Alegerea succesorului Lordului Robertson trebuie sa se faca prin consens intre cele 19 state membre ale Aliantei. Aceasta regula exclude, in principiu, orice candidatura oficiala.



Dezbaterile pentru desemnarea viitorului secretar general vor fi reluate la toamna, in apropierea reuniunii neoficiale a ministrilor Apararii din statele membre NATO, care va avea loc, in perioada 8-9 octombrie, la Colorado Springs (Statele Unite).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO