Politică externă

Rusia a testat sistemul de aparare antiracheta

01.12.2004, 00:00 17



Rusia a testat cu succes un sistem de aparare anti racheta in fosta republica sovietica Kazakstan, informeaza BBC. Ministrul rus al apararii a anuntat ca o racheta A-135 a lovit cu succes o tinta de exercitiu. Testul sugereaza preocuparea Rusiei pentru modernizarea sistemului de rachete antibalistice (ABM).



Se pare ca Rusia are plasat un astfel de sistem de aparare anti racheta in jurul Moscovei. Se confirma astfel faptul ca Rusia si Statele Unite au o perspectiva asemanatoare asupra securitatii nationale si mondiale. In timp ce presedintele american George Bush incearca sa grabeasca implementarea unui sistem de aparare anti racheta nou, omologul sau rus incearca modernizarea celui existent. Intrebarea care apare este de ce au ales cele doua tari sa investeasca atatea resurse pentru aceste sisteme.



In urma cu circa doua saptamani, presedintele rus Vladimir Putin anunta ca in urmatorii ani Rusia va pune in functiune cateva sisteme noi de rachete nucleare. El mai promitea sefilor armatei ruse ca vor primi in curand unele dintre cele mai avansate arme din lume. Insa, dupa cum o arata conflictul din Cecenia si recentul atac asupra scolii din Beslan, fortele armate conventionale ale Rusiei sunt inadecvat pregatite pentru a face fata unor amenintari serioase.



Una din problemele majore este rata mare a sinuciderilor in randul soldatilor rusi. Intr-un raport al ministrului apararii Sergei Ivanov se arata ca mai mult de 900 de soldati rusi si-au pierdut viata in acest an, dintre care un sfert s-au sinucis. Cifrele oficiale arata ca numarul sinuciderilor este mai mare decat cel al soldatilor ucisi in Cecenia.



Asadar, prestigiul pe care Vladimir Putin spera sa-l castige in urma acestei demonstratii de forta pare irelevant in comparatie cu problemele de securitate ale Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO