Politică externă

Rusia critica oficialii de la Chisinau

23.02.2005, 00:00 12

Cu putin timp inainte de alegerile din Republica Moldova, Rusia face publice declaratii severe la adresa oficialilor de la Chisinau. Retinerea, in cursul saptamanii trecute, a unor cetateni rusi in Republica Moldova s-a produs prin incalcarea flagranta a procedurilor juridice, a declarat un oficial de la Moscova.



Conflictul a aparut saptamana trecuta, cand mai multi membri ai unor organizatii neguvernamentale ruse au fost expulzati din Republica Moldova. Comunistii, aflati la putere la Chisinau, care se pregatesc de inca un mandat, potrivit sondajelor de opinie, au acuzat cetatenii expulzati, 21 la numar, ca s-ar amesteca in campania electorala din aceasta tara. Ar fi vorba despre consiliere privind strategiile electorale, dar nu este clar carui partid i-ar fi fost acordate sfaturile specialistilor moscoviti.



Relatiile dintre Rusia si Moldova



s-au racit destul de serios in ultimul an si jumatate, dupa ce Moldova a refuzat sa semneze un plan de federalizare a tarii, propus de Moscova.



Acum, opozitia de la Chisinau, mai precis Blocul Moldova Democrata, a doua formatiune in clasamentul indicat de sondajele de opinie, a acuzat Partidul Comunistilor ca doreste sa strice si mai tare relatiile cu Rusia. In acelasi timp, Partidul Popular Crestin-Democrat, al lui Iurie Rosca, al treilea ca marime, dar la mare distanta de celelalte doua formatiuni citate, critica prezenta de principiu a consilierilor rusi si implicarea Moscovei in campania electorala din Republica Moldova.



Partea rusa sustine ca in cursul arestarii si mentinerii in detentie a cetatenilor rusi, politia a incalcat drepturile detinutilor, prin actiuni fizice si amenintari repetate. "Aceasta este cea mai flagranta incalcare a normelor acceptate in lumea civilizata", a spus un oficial rus. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO