Politică externă

Rusia si Georgia nu ajung la armistitiu. Resursele de energie, adevarata miza a razboiului din Caucaz

Rusia si Georgia nu ajung la armistitiu. Resursele de energie, adevarata miza a razboiului din Caucaz
12.08.2008, 19:32 47

Georgia reprezinta un teritoriu cheie pentru conductele energetice alternative, destinate reducerii dependentei Occidentului fata de resursele energetice ruse din Rusia. Teritoriul georgian este traversat in prezent de conductele petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan si Baku-Supsa, dar si de gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum.
In acest context agitat, presedintele georgian Mihail Saakasvili, dar si unii comentatori occidentali, au acuzat Rusia ca profita de razboi pentru a distruge conductele alternative.
"Obiectivul lor nu a fost Osetia de Sud, ci controlul asupra rutelor energetice", a declarat ieri Saakasvili. Rusia a negat acuzatiile.
Georgia a anuntat ieri ca a redus cu 30% volumul livrarilor de gaz rusesc catre Armenia, care tranziteaza teritoriul sau.
La finele anilor '90, Georgia a fost preferata pentru realizarea celor doua conducte, pentru ca era stabila politic, spre deosebire de Armenia, care se invecineaza cu Azerbaidjan, Turcia si Georgia. Turcia si Armenia au vechi diferende politice, legate de genocidul armean, iar provincia separatista Nagorno-Karabah tine departe de compromisuri Azerbaidjan si Armenia.
Conducta de petrol Baku - Tbilisi - Ceyhan (BTC) este a doua ca lungime in lume, cu 1.768 de kilometri si face legatura intre Marea Caspica si Mediterana. Are o capacitate de 10 milioane de barili, iar petrolul care pleaca din Azerbaidjan este transportat cu o viteza de 2 metri pe secunda.
Conducta este programata sa lucreze la capacitate maxima in 2009, cand va transporta 1 milion de barili pe zi.
Conducta de petrol este proprietatea unui consortiu de companii din domeniul energetic, intre care British Petroleum detine cel mai mare pachet de actiuni, 30%, urmata de compania de stat azera SOCAT, cu 25%. Chevron din SUA detine aproape 9% din actiuni, in vreme ce pachete de actiuni mai mici au compania turca TPAO, Eni/Agip din Italia, Total din Franta si Statoil Hydro din Norvegia. Conducta de gaze Baku - Tbilisi - Erzurum porneste, asadar, din capitala Azerbaidjanului si se opreste in inima Turciei, fiind considerata un culoar important pentru proiectul Nabucco, prin care vor fi transportate gaze din Asia catre Europa. Si aici, British Petroleum si StateOil din Norvegia detin pachete importante de actiuni, avand fiecare cate 25,5%. Pachete de 10% mai detin SOCAR, Lukoil si Agip, TotalFinaElf, din Franta si OIEC din Iran, in vreme ce Turcia detine 9% din actiuni. De asemenea, Georgia este una dintre tarile prin care va trece proiectul european Nabucco - o conducta care va transporta gaze naturale din Asia Centrala pana in vestul Uniunii Europene, ocolind astfel Rusia.
In unele analize ale presei occidentale, conflictul care a inceput saptamana trecuta in Caucaz este vazut doar ca unul energetic. Tensiunile dintre Rusia si fosta republica socialista Georgia sunt mai vechi, fiind legate si de aspiratiile Tbilisiului de a adera la NATO. Moscova vede in extinderea Aliantei nord-atlantice un pericol pentru securitatea granitelor sale.
Ieri Saakasvili a acuzat Rusia ca doreste sa cucereasca Georgia pentru a profita de culoarul energetic care treverseaza tara. "Ei vor toata Georgia. Rusii au nevoie de control asupra rutelor energetice din Asia Centrala si Marea Caspica", a declarat Saakasvili pentru ziarul Rhein-Zeitung. Saakasvili a mai afirmat ca a discutat cu presedintele american George W. Bush, care si-a exprimat "sprijinul deplin". "El intelege ca nu este vorba de fapt despre Georgia, ci intr-un fel este vorba despre o agresiune impotriva Americii", a conchis el.
Saakasvili, un fost avocat cu studii in SUA, este apropiat de liderul de la Casa Alba, iar sustinerea regimului sau de catre americani nu a fost primita cu ochi buni la Kremlin.
De altfel, ieri, premierul Vladimir Putin a acuzat Statele Unite, care ajuta la repatrierea a 2.000 de militari georgieni din Irak, ca incearca sa obstructioneze operatiunile militare ruse din Osetia de Sud.
"Este pacat ca unii dintre partenerii nostri nu ne ajuta si incearca sa ne obstructioneze; ma refer la deplasarea contingentului militar georgian din Irak in zona conflictului oset de catre Statele Unite si avioanele lor de transport", a declarat Putin in cursul unei sedinte de guvern.
La Bucuresti razboiul din Caucaz este urmarit cu atentie, iar presedintele roman Traian Basescu a spus ieri ca situatia din Georgia este inadmisibila.
De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut ca situatia din Georgia sa fie pe ordinea de zi astazi la consultarile de la Cotroceni dintre presedinte si partidele politice.
Dupa trei zile de conflict in Osetia de Sud regiuni invecinate din Georgia - orasul Gori a fost bombardat, iar Georgia a acuzat ca 50 de avioane rusesti au survolat si apoi au bombardat aeroportul din Tbilisi, un al doilea front a aparut in Abhazia unde, conform presei ruse, Moscova si-a sporit efectivele, avand in prezent peste 9.000 de soldati si 350 de vehicule blindate.
Fortele abhaze au blocat ieri soldatii georgieni postati in zona defileului Kodori, o regiune disputata de pe teritoriul separatist georgian Abhazia, conform declaratiilor ministrului abhaz al apararii.
Trupele ruse din regiunea separatista au adresat un ultimatum soldatilor georgieni de pe teritoriul abhaz, iar statul major al fortelor ruse a avertizat ca toate navele si aeronavele care vor patrunde in "zona de securitate" din Marea Neagra, din apropierea coastelor republicii separatiste georgiene Abhazia, vor fi "distruse".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO