Politică externă

Sarkozy spune ca va media intre Rusia si Statele Unite

11.10.2007, 21:10 19

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, nu-si mai ascunde intentia de a juca un rol de anvergura, nu doar in Europa, ci si in politica mondiala. Vreau sa fiu un mediator in Europa intre Statele Unite ale Americii si Rusia, afirma el.
Aceste declaratii au fost facute cu putin inainte de a pleca in prima lui vizita in calitate de presedinte acasa la Vladimir Putin, autoritarul lider al Rusiei, cu care a avut in ultima vreme destule ciocniri.
Cel putin formal intalnirea dintre cei doi a facut ca divergentele - Kosovo, Iran - sa fie depasite. "Franta vrea sa fie prietena Rusiei", a declarat ieri presedintele Republicii.
El a fost primit de Vladimir Putin la resedinta sa de la Novo Ogarevo, o suburbie a Moscovei, unde au abordat timp de trei ore principalele subiecte in privinta carora au avut divergente pe parcursul ultimelor luni, cum ar fi programul nuclear iranian, Kosovo, sau drepturile omului in Rusia.
Sarkozy s-a declarat multumit de vizita in fata presei franceze, subliniind ca discutia cu presedintele Rusiei a fost destinsa, profunda, sincera si pasionanta. Seful de stat francez i s-a adresat lui Putin cu "tu", ceea ce a subliniat apropierea dintre cei doi. "Franta vrea sa fie prietena Rusiei. Franta priveste cu mult interes eforturile depuse de Rusia pentru a se dezvolta. Franta vrea sa asculte si sa inteleaga. Trebuie sa colaboram pentru a instaura pacea in lume", a declarat Sarkozy. Seful statului francez a precizat dupa prima zi de intalnire cu Putin ca s-a ajuns la o convergenta intre cele doua tari in problema irakiana. "Pozitiile noastre s-au apropiat foarte mult. Am simtit intr-adevar o convergenta", a apreciat Sarkozy, fara a oferi alte detalii. Nicolas Sarkozy a salutat vointa de cooperare a Rusiei in dosarul nuclear iranian in ultima zi de intalnire cu Putin.
Ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, a avertizat luna trecuta ca lumea "sa se pregateasca de ce e mai rau" in ceea ce priveste Iranul, referindu-se la un posibil razboi. Kouchner a sustinut in nenumarate randuri aplicarea unor sanctiuni ale Uniunii Europene si ONU Iranului, pentru a opri programul nuclear pe care-l dezvolta.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau francez ca nu a observat dovezi clare care sa arate ca Iranul incearca sa fabrice o arma nucleara. "Nu avem date care sa arate ca Iranul incearca sa produca arme nucleare. Nu dispunem de astfel de date", a explicat Putin.
Presedintele francez s-a declarat a fi la fel de optimist si in privinta viitorului provinciei Kosovo, alt mar al discordiei. Daca Franta este de acord cu o independenta a provinciei Kosovo, Serbia si Rusia refuza categoric sa se vorbeasca despre acest lucru, Moscova amenintand cu exercitarea dreptului de veto in cadrul ONU. "Am gasit in Putin vointa de a nu inchide usa in privinta unei solutii care ar permite evitarea umilintelor. Am evocat o pista care ar putea permite eventual o apropiere a punctelor de vedere", a spus Sarkozy.
Pe agenda lui Sarkozy era ieri asteptata sa fie si problema energiei rusesti furnizata Europei. Presedintele francez a adoptat o pozitie dura la adresa Rusiei in ceea ce priveste aceasta problema. In august, seful de stat francez a declarat ca Rusia a actionat cu o anumita brutalitate pe piata petrolului si a gazului natural. Rusia detine un sfert din resursele de gaz ale Europei, iar cei mai multi clienti sunt ingrijorati de dependenta lor tot mai mare de Rusia privind aceste resurse. Oficialii rusi sunt ingrijorati totusi ca Sarkozy va fi un partener straniu al Rusiei, dupa ce presedintele francez a aratat deschidere catre Statele Unite.
Sarkozy a declarat inainte de intalnirea cu presedintele rus ca doreste sa fie un mediator in Europa intre Statele Unite ale Americii si Rusia.
Discutand cu reporterii dupa prima zi de intalnire dintre cei doi, Sarkozy a spus presei ca statutul international al Rusiei este in crestere si ca "ar fi tare pacat daca acest lucru se va schimba", referindu-se la problemele legate de drepturile omului.
Dupa plecarea lui Sarkozy, Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA, si Robert Gates, secretarul apararii, sunt asteptati la Kremlin de Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO