Politică externă

Scandalul Clearstream zguduie clasa politica franceza

21.04.2006, 00:00 25

Scandalul Clearstream - o afacere in care politicieni si oameni de afaceri au fost acuzati deopotriva - a luat amploare in Franta, dupa ce miercuri anchetatorii au perchezitionat birourile ministrului apararii Michele Alliot-Marie si ale Directiei Securitatii Externe, urmatoarea oprire urmand sa fie cabinetul primului-ministru Dominique de Villepin.

Anchetatorii incearca sa dea de urma unei surse anonime care in 2004 a transmis justitiei asa-zise probe privind implicarea a zeci de persoane din lumea politica si a afacerilor in spalari de bani de ordinul milioanelor de euro.

Intre cei vizati se numara actualul ministru de interne Nicholas Sarkozy, dar si oamenii de afaceri Phillipe Delman, vicepresedinte Airbus, Alaian Gomez, fostul patron al Thomson-CSF si unul dintre colaboratorii sai, Pierre Martinez. Afacerea a devenit una politica, dupa ce, in urma unei anchete, s-a dovedit ca informatiile transmise de sursa anonima sunt false.

Sarkozy, la acea vreme ministru al economiei, il acuza pe primul-ministrul actual Dominique de Villepin ca a tinut sub tacere rezultatele anchetei - pe vremea cand detinea portofoliul internelor - pentru a-l compromite politic.

In cadrul afacerii Clearstream peste 800 de personalitati, oameni politici, oameni de afaceri, resposabili ai serviciilor secrete franceze, au fost acuzati in anul 2004, prin intermediul unor scrisori si CD-uri, ca ar detine conturi bancare frauduloase la Banca Clearstream. Acesta banca era suspectata ca ar fi un centru de disimulari financiare. Informatiile incriminatoare care mentionau si transferuri bancare in valoare de milioane de euro au fost trimise de catre persoane necunoscute judecatorului Renaud van Ruymbeke la mijlocului anului 2004, care la scurt timp a dezvaluit ca acestea au fost alcatuite in scopul unor manipulari.

Printre clientii bancii se numarau, conform documentelor, ministrul de interne Nicolas Sarkozy, fostul ministru socialist Dominique Strauss Kahn si oameni de afaceri de top ai companiei EADS care construieste aeronavele Airbus. Exista suspiciuni conform carora acest scandal ar fi fost indreptat catre compania EADS unde se desfasura o lupta acerba pentru ocuparea postului de vicepresedinte al gigantului european in industria aeronautica, cu scopul de a-l scoate pe unul dintre candidati din cursa. Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy crede ca ar putea fi vorba de o denigrare a sa inaintea alegerilor prezidentiale. Ministrul de interne a cerut efectuarea unei investigatii, acuzand "denuntari calomnioase", pentru a afla cine l-a inclus pe acele liste cu acuzatii false.

Nicolas Sarkozy s-a constituit parte civila in acest dosar in 2006 alaturi de alti oameni politici si de afaceri pentru a avea acces la informatii. Scandalul a starnit reactii aprinse printre politicienii francezi. Deputatul european al Partidului Socialist Vincent Peillon este de parere ca acest "scandal" a devenit "o problema a statului, pentru ca sunt in joc serviciile secrete ale Frantei, marile noastre industrii, si acum si justitia franceza", si ca afacerea Clearstream "face Europa sa rada de Franta".

Michele Alliot-Marie, ministrul apararii, declara ca investigatiile desfasurate inclusiv in biroul sau sunt pentru ea "un mister", dar ca nu are nimic de ascuns. Sarkozy este insa convins de bunul mers al anchetei si a declarat: "Intr-o buna zi voi cunoaste vinovatul".

Magistratii care conduc aceasta investigatie au perchezitionat deja sediile EADS. In urma scandalului provocat de Contractul primei angajari, de Villepin se afla pe o panta descendenta in sondajele de opinie pentru presedintie si se pare ca implicarea sa in aceasta afacere o sa accentueze declinul primului-ministru.

De asemenea, afacerea Clearstream afecteaza si imaginea deja sifonata a lui Jacques Chirac al carui ultim an de mandat a fost presarat de scandaluri care au dus la tensiuni sociale si politice si apoi la slabirea autoritatii executivului francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO