Politică externă

Serviciile secrete britanice vor monitoriza musulmanii

21.07.2005, 19:27 12

Unitati apartinand serviciilor speciale vor fi infiltrate in cadrul comunitatii musulmane din Marea Britanie pentru a monitoriza activitatea acesteia si a aduna informatii in legatura cu manifestarile extremiste, informeaza ziarul britanic The Guardian.

Aceste unitati, care vor fi cunoscute ca Unitatile de Contact cu Musulmanii (UCM), vor fi amplasate in zone precum Yorkshire, nord-vestul Angliei si regiunea Midlands.

Dupa atacurile teroriste de la Londra, politia a recunoscut ca informatiile sale privitoare la activitatea comunitatii islamice au fost limitate si trebuie o imbunatatire considerabila a calitatii acestora.

Cunoasterea aprofundata a comunitatii musulmane este absenta. Daca vrem sa intelegem cine e extremist si cine este periculos, ceea ce reprezinta concepte diferite, trebuie sa cu-noastem comunitatea", a declarat un ofiter superior din cadrul politiei britanice.

Politia si Ministerul de Interne afirma ca Unitatile de Contact cu Musulmanii, care actioneaza deja in Londra, au contribuit deja la zadarnicirea incercarilor extremistilor de a recruta tineri britanici de origine musulmana in vederea comiterii unor actiuni violente. Crearea acestor unitati speciale este una din primele masuri concrete antiteroriste luate de autoritatile britanice dupa atentatele de la Londra.

Unitatile speciale vor avea cunostinte lingvistice adecvate (limba araba si urdu) si vor aduna informatii detaliate privitoare la activitatea comunitatii islamice. Acestea vor indeplini un dublu rol, atat prin protejarea comunitatii musulmane de tendintele islamofobe, cat si prin monitorizarea activitatilor extremiste.

In acelasi sens, marti, premierul Tony Blair a avut o intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii islamice pentru obtine sprijinul acestora in vederea prevenirii unor atacuri similare pe viitor.

Un activist pentru drepturile omului de origine musulmana, Massoud Shadjareh, cunoscut pentru campaniile sale impotriva brutalitatii politiei, a recunoscut meritele unitatilor speciale: "Din toate unitatile politiei Metro-politane, acestea sunt singurele care actioneaza in legatura cu musulmanii, bazandu-se pe fapte si nu perceptii islamofobe".

"Avem nevoie de ofiteri care pot merge sa-si faca contacte in cadrul musulmanilor si sa le castige increderea, pentru ca acestia sa ne furnizeze informatii. Culegerea de informatii este sursa vitala a activitatii politienesti", a declarat Peter Fanley de la Asociatia ofiterilor de politie pentru diversitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO