Politică externă

Serviciile secrete din Rusia, in chingi

11.02.2004, 00:00 9



FSB, principalul serviciu de securitate rus, stia de atentatul din metroul moscovit, de la finele saptamanii trecute. Vestea a venit din Georgia, de la ministrul georgian pentru securitate, Valeri Haburdzania, citat de Moscow Times. Ministrul georgian sustine ca avertismentul fusese transmis inca de joi, de catre un barbat care s-a dus la ambasada rusa de la Tbilisi pentru a anunta ca rebelii ceceni vor sa produca un atentat de proportii la Moscova. Acelasi ministru, georgian deci, sustine ca barbatul ar fi intrat in legatura cu agentii FSB, carora le-ar fi spus ca rebelii ceceni planifica doua atentate - cel care ar fi umat sa aiba loc a doua zi la Moscova, si un altul, la cateva zile dupa, intr-o piata din sudul regiunii Stavropol.



Declaratia ministrului georgian nu a fost comentata ieri de catre FSB sau de catre autoritatile de la Kremlin. Ea este insa menita sa contrazica ceea ce declarasera initial oficialii rusi - anume ca atentatul din metroul moscovit a fost pus la cale de un sinucigas. Tot in legatura cu atacul de la metrou nu sunt inca limpezi si alte chestiuni - de pilda numarul mortilor. Oficial, au fost anuntate 34 de cadavre si circa 100 de raniti. Acum doua zile insa, presa de la Moscova sustinea ca ar fi fost mult mai multi morti - intre 50 si 100.



Pe de alta parte, FSB este tinta si altor atacuri - venite din partea lui Boris Berezovski, magnatul rus exilat la Londra. Berezovski a acordat un interviu catorva ziare rusesti in care a afirmat ca Ivan Rabkin, candidatul la presedintia tarii disparut acum o saptamana, ar fi fost sub supravegherea serviciilor screte ruse. Berezovski finanta campania elctorala a lui Rabkin, ca si aripa liberala a formatiunii care il sustinea pe acesta in cursa prezidentiala. Rabkin a disparut joia trecuta, insa autoritatile ruse n-au miscat un deget pentru aflarea imprejurarilor in care a disparut si nici pentru a-l gasi pe Rabkin. Duminica seara, Politia a anuntat ca va fi o ancheta in acest caz, pentru ca, la doar cateva ore distanta, Parchetul general sa sustina ca nu are nici un motiv sa-l caute pe Rabkin. Efectul, ancheta a fost contramandata.



Rabkin era cel mai acerb dintre criticii lui Vladimir Putin si, cu doar cateva zile inainte de a disparea, a afirmat, intr-un interviu, ca actualul presedinte este cel mi mare oligarh de vreme ce apara interesle unor oameni de afaceri care controleaza economia acestei tari.



Sunt semne de intrebare in privinta FSB in aceste doua chestiuni - de ce nu s-a implicat oficial in investigarea disparitiei opozantului lui Putin. In al doilea rand, daca intr-adevar ar fi fost avertizate ca se pregateste un atentat, de ce nu l-au prevenit. Explozia din metroul moscovit aminteste pregnant de un atentat care s-a soldat in campania electorala din 2000, cand un bloc din Moscova a sarit in aer - 300 de morti si nici un vinovat. Putin a fost privit, pentru prima data atunci, ca salvator al Maicii Rusii. Era presedinte interimar. A castigat acele alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO