Politică externă

Situatie pe muchie de cutit in alegerile din Ucraina

02.10.2007, 18:48 10

Partidul Regiunilor, condus de premierul ucrainean Victor Ianukovici (promoscovit), ar fi depasit formatiunea Blocul Iulia Timosenko (prooccident), obtinand 32,3% din voturi, fata de 32,1% castigate de Timosenko, dupa numararea a 77% din buletinele de vot.
Situatia a fost in suspans toata ziua de ieri, avand in vedere ca, dupa numararea a 72% dintre voturi, Blocul Iulia Timosenko se afla in frunte cu un procent peste Partidul Regiunilor. Tocmai aceasta situatie a determinat presedintia (partidul presedintelui Viktor Iuscenko ar urma sa se alieze cu Blocul Timosenko) sa sugereze posibile fraude. Formatiunea presedintelui Iuscenko, Ucraina Noastra, care a candidat alaturi de Autoapararea Populara, a obtinut dupa numaratoarea a doua treimi din voturi 15,3 procente.
Sondajele realizate la iesirea de la urne preconizau o victorie importanta pentru formatiunea Iuliei Timosenko care, aliata cu cea a presedintelui Viktor Iuscenko ar putea obtine 50,61% din voturi.
Principala miza a alegerilor legislative a fost rezolvarea crizei politice in care se afla tara. Aceasta a inceput in aprilie, cand coabitarea dificila dintre premierul Viktor Ianukovici si Viktor Iuscenko s-a soldat cu dizolvarea Parlamentului dominat de partidul prorus al primului-ministru. Inca din timpul alegerilor, presedintele Iuscenko a sustinut o coalitie cu blocul lui Timosenko, aliata sa din timpul Revolutiei Portocalii, avand in vedere ca sondajele aratau ca nici una dintre formatiunile favorite nu putea obtine o majoritate parlamentara.
"Nu avem decat o singura varianta, aceea a formarii unei coalitii democratice. Punct. Nici o alta coalitie nu va fi formata", a declarat presedintele.
Daca Timosenko castiga, partidul presedintelui considera ca "Doamna de Fier" a politicii ucrainiene va fi numita prim-ministru, dupa cum a declarat Viaceslav Kirilenko, unul dintre liderii partidului Autoapararea Populara. Iulia Timosenko a declarat la eliberarea rezultatelor partiale ca este dispusa sa inceapa de ieri formalitatile pentru un nou Guvern portocaliu, proocidental.
Timosenko s-a declarat increzatoare ca o coalitie va fi formata in 24 sau 48 de ore de la anuntul privind rezultatele oficiale ale scrutinului anticipat de la sfarsitul saptamanii trecute. Coalitia formata din Blocul Iulia Timosenko si blocul Ucraina Noastra-Autoapararea Populara ar aproba in primul rand proiectul de lege privind opozitia parlamentara in noul Legislativ ucrainean, dupa spusele Iuliei Timosenko. "Forta noastra politica este convinsa ca opozitia parlamentara ar trebui sa aiba toate drepturile pentru a controla autoritatile, sa participe la purificarea lor si sa se simta o parte a structurii politice", a declarat Timosenko intr-o conferinta de presa la Kiev.
Desi aproximativ 20 de formatiuni politice au participat la alegerile pentru cele 450 de locuri ale Radei (Parlamentul ucrainean), dintre partidele mai mici, doar trei au reusit sa depaseasca pragul electoral de 3 procente. Partidul Comunist a obtinut dupa numaratoarea partiala 5,16% dintre sufragii, in timp ce o alta formatiune mai mica, Blocul Litvin, a castigat 4,08% din voturi, iar Partidul Socialist 3,19%, au precizat mai multi oficiali.
Ambasadorul rus in Ucraina, Viktor Cernomirdin, a declarat ca Moscova va fi dispusa sa colaboreze cu orice Guvern ucrainian, in pofida celor spuse in ziua alegerilor, conform carora pretul petrolului catre Ucraina se va dubla daca Ianukovici, prorus, nu va castiga.
In ciuda speculatiilor ca ar putea exista anumite fraude la alegerile ucrainene, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat ca alegerile s-au desfasurat in mare parte conform angajamentelor sale internationale si standardelor pentru alegeri democratice.
Nu se stie inca in ce masura victoria lui Ianukovici ar putea rasturna calculele partidelor proocidentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO