Politică externă

Spectrul anticipatelor devine posibil in Republica Moldova

30.03.2005, 00:00 10


Formatiunile de opozitie din Parlamentul de la Chisinau au anuntat ca nu vor participa la sedinta in care ar urma sa fie ales seful statului.


Acest lucru inseamna ca, daca intr-adevar asa vor sta lucrurile, singurul candidat la presedintie anuntat - Vladimir Voronin din partea Partidului Comunistilor - nu va putea fi ales, intrucat comunistii nu au suficiente voturi. Procesul poate fi repetat de trei ori, iar in caz de esec Constitutia prevede organizarea de alegeri anticipate.


Blocul Moldova Democrata (MD) nu va desemna un candidat propriu pentru functia de sef al statului si nici nu va vota in favoarea unui presedinte comunist, a declarat ieri deputatul Vitalia Pavlicenco. El a precizat ca cei 26 de de parlamentari ai MD nu vor participa la votul pentru desemnarea presedintelui, in cazul in care candidatii vor fi comunisti. Anterior, Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin-Democrat, a anuntat ca nici formatiunea sa nu va participa la desemnarea sefului statului. Doar Blocul Moldova Democrata si Partidul Comunistilor sunt singurele formatiuni care au suficienti reprezentanti  in Parlament (mai mult de 15) pentru a prezenta propriii candidati la func-tia de presedinte, asa cum cere Constitutia. Partidul Popular Crestin-Democrat si Partidul Democrat au 11 si, respectiv, opt mandate de deputat.


Partidul Comunistilor, care ocupa 56 de locuri in Parlament, ar mai avea nevoie de cinci voturi pentru a-si impune presedintele - Constitutia cere 61 de voturi din din totalul de 101 deputati ai Parlamentului. Votul va fi dat pe 4 aprilie.


O mana de ajutor ar putea fi data comunistilor de Partidul Democrat care la alegeri a participat in coalitia Blocul Moldova Democrata. Ulterior liderul acestui partid, Dumitru Diacov, a decis sa-si faca, in Parlament, un grup propriu, desi inainte de alegeri cei din BMD stabilisera sa fuzioneze, odata scrutinul incheiat. Acest lucru a fost interpretat de analistii de la Chisinau ca un prim semnal ca democratii se indreapta spre o alianta cu comunistii. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels