Politică externă

Statele Unite pastreaza sanctiunile impuse Libiei

07.01.2004, 00:00 14



Presedintele american George Bush a semnat un ordin prin care sunt pastrate sanctiunile impuse Libiei din timpul administratiei Reagan, in ianuarie 1986, relateaza CNN.



Decizia liderului de la Casa Alba survine recentului anunt al oficialilor libieni de a opri programul armelor de distrugere in masa.



Presedintele George Bush a mentionat, dupa semnarea ordinului de mentinere a sanctiunilor asupra Libiei, ca decizia oficialilor de la Tripoli de a-si asuma raspunderea pentru atentatul de la Lockerbie si recdenta promisiune de stopare a programului armelor de distrugere in masa reprezinta "progrese pozitive". In documentul citat, preseditele Statelor Unite afirma ca anual va fi analizata posibilitatea de a pastra sanctiunile. In opinia presedintelui american, recenta declaratie a Libiei se claseaza la inceputul unui proces de revenire a Libiei in randul comunitatii internationale, insa, a adaugat liderul de la Casa Alba, aceasta declaratie trebuie urmata de verificarea unor pasi concreti. Cata vreme Libia va face pasi palpabili pentru a elimina temerile (comnitatii internationale - nr), Statele Unite vor oferi in schimb pasi vizibili in recunoasterea unor astfel de progrese", a afirmat liderul american.



"Criza dintre Statele Unite si Libia, care a stat la originea declaratiei din 7 ianuarie 1986 (cand a fost impus embargoul n.r), nu a fost pe deplin rezolvata", a precizat George Bush.



Schimbarea de atitudine a Libiei a fost salutata de intreaga comunitate internationala. La vremea declaratiei, la mijlocul lunii decembrie a anului abia incheiat, colonelul Gadhafi a afirmat ca Libia nu detine arme de distrugere in masa. El i-a invitat, in cadrul unui interviu acordat la vremea aceea CNN, pe inspectorii ONU sa cerceteze pe teritoriul Libiei veridicitatea informatiilor pe care le sustine.Un oficial al administratiei Bush a declarat ca programul nuclear al Libiei este cu mult mai avansat decat credeau serviciile de intelligence din Statele Unite si din Marea Britanie, si ca acesta ar include posibilitatea de a prelucra uraniu imbogatit, precum si toatele componentele necesare fabricarii de arme nucleare. Negocierile dintre Libia si cancelariile occidentale in vederea stoparii programului de fabricare a armelor de distrugere in masa au inceput in urma cu 10 luni, insa au fost accelerate imediat dupa prinderea lui Saddam Hussein. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO