Politică externă

Strainii, vizati de atentatele teroriste din Egipt

26.04.2006, 00:00 28

Cel putin sase cetateni straini au fost ucisi si un numar neprecizat au fost raniti in cele trei atentate teroriste produse luni seara in statiunea egipteana Dahab din Peninsula Sinai, potrivit unui bilant anuntat aseara de surse oficiale egiptene.

Atacurile care nu au fost revendicate s-au soldat cu cel putin 18 morti si 62 de raniti si au vizat doua restaurante, Nelson si la Alaeddin, precum si supermarketul Ghazala, situate in Dahab, statiune balneara din sud-estul Peninsulei Sinai, zona intens frecventata de straini la sfarsitul saptamanii trecute.

"Doisprezece egipteni si sase straini, printre care un elvetian, un rus, o femeie de origine libaneza si un copil german in varsta de cinci ani, au fost ucisi", a precizat o sursa din cadrul serviciilor de securitate.

Printre cetatenii straini raniti se afla danezi, britanici, italieni, germani, coreeni, libanezi, americani, israelieni si australieni, aflati in vacanta in statiunea atacata de teroristi. Ambasada Ungariei in Egipt a anuntat ca printre raniti se afla si un cetatean ungur.

Autoritatile cred ca teroristii au vizat subminarea economiei Egiptului - un aliat al SUA -, care se bazeaza in mare parte pe turism, anual milioane de straini vizitand aceasta tara. Analistii se asteapta ca atacul sa aiba consecinte politice serioase, cu atat mai mult cu cat presedintele Hosni Mubarak se pregateste sa prelungeasca prevederile unei legi antiteroriste care ingradeste libertatile civile. Aceasta lege vizeaza combaterea terorismului, insa rezultatele nu se vad, iar opozitia acuza faptul ca ea are efecte doar asupra oamenilor care protesteaza pasnic.

Autoritatile egiptene apreciaza ca atentatele ar putea avea legatura cu avertismentul lansat la sfarsitul saptamanii trecute de liderul retelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden. Liderul terorist a dat publicitatii o inregistrare video difuzata la sfarsitul saptamanii trecute, in care sustine ca Occidentul a declansat un razboi impotriva Islamului. Ben Laden a lansat un apel la atacarea obiectivelor occidentale din Sudan si din Orientul Mijlociu.

Cel putin doua dintre cele trei atentate au fost provocate de kamikaze, au anuntat mai multe surse din cadrul serviciilor de securitate.

"Au fost cel putin doi kamikaze implicati in aceste atacuri", a precizat un oficial sub acoperirea anonimatului.

Autoritatile egiptene au respins initial ipoteza unui atentat sinucigas, declarand ca bombele au fost detonate de la distanta.

Dahab, statiunea atacata, este situata intr-o regiune turistica unde se afla si Sharm el-Sheikh si Sainte-Catherine. Sharm el-Sheikh a fost tinta unui atentat sinucigas in iulie 2005, care s-a soldat cu moartea a peste 70 de persoane. In octombrie 2004, orasul Taba, situat in peninsula Sinai, a fost, de asemenea, vizat de un atentat care a provocat moartea a 34 de persoane.

Presedintele egiptean Hosni Muba-rak a afirmat ieri ca "persoanele res-ponsabile pentru comiterea acestui act terorist abominabil trebuie urmarite si pedepsite conform legii". Comunitatea internationala a condamnat atentatele, presedintele George W. Bush catalogandu-le drept "un act odios".

Potrivit unei surse din serviciile de securitate, Egiptul a inchis frontiera cu Israelul pentru a "impiedica fuga unor eventuali suspecti".

Inchiderea frontierei s-a facut in conditiile in care cetatenii israelieni surprinsi in Egipt incercau sa se reintoarca acasa. Aproximativ 20.000 de israelieni au sosit in ultimele zile in statiunile din Peninsula Sinai, ignorand avertizarile autoritatilor privind riscul producerii unor atentate in Egipt.

Ministrul egiptean al turismului, Mohammed Zoheir Garana, a declarat ieri la BBC ca este prea devreme pentru identificarea autorilor si a celor care au comandat atentatele.

"Ar fi prematur sa tragem concluzii in privinta celor care se afla in spatele (atentatelor) si a persoanelor care le-au comis", a declarat ministrul.

El a apreciat in schimb ca atacurile vor avea impact asupra turismului. "Cred ca oamenii sunt inca foarte furiosi si frustrati fata de ceea ce se intampla. Fiecare milion de turisti creeaza 200.000 de noi locuri de munca si este un lucru de care Guvernul egiptean are nevoie", a explicat el.

"Egiptul primeste milioane de turisti anual, iar siguranta tuturor vizitatorilor nostri este principala noastra preocupare", a continuat Mohammed Zoheir Garana. "Sunt sigur ca Guvernul egiptean se preocupa in prezent mai mult de victime decat de impactul asupra industriei turismului", a explicat Garana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO