Politică externă

SUA si Iranul se acuza reciproc de protejarea teroristilor

23.07.2003, 00:00 15

Intr-unul din cele mai serioase avertismente recente, presedintele SUA, George W. Bush a acuzat Iranul si Siria ca isi continua activitatile de ustinere a terorismului si a atras atentia ca este posibil ca SUA sa riposteze.
La conferinta de presa tinuta impreuna cu premierul italian, in Texas, George W. Bush a declarat: "A venit timpul ca guvernele din Orientul Mijlociu sa sustina eforturile primilor ministri israelian si palestinian Ariel Sharon si Mahmud Abbas, care lupta impotriva terorismulu, indiferent de formele sale de manifestare. Siria si Iranul fac parte din aceasta categorie: guvernele lor continua sa adaposteasca si sa sustina teroristi. Acest comportament este inacceptabil". Aceste declaratii prefateaza discutiile de la Casa Alba dintre seful statului american si cei doi prim ministri israelian si palestinian. George W. Bush nu a precizat cum vor proceda in continuare SUA in privinta Siriei si Iranului. Iranul si Siria au fost incluse de administratia Bush in "axa raului", alaturi de tari ca Irakul si Coreea de Nord, alaturi de mai vechile candidate Cuba si Libia. Siria, care este ultima intrata pe lista, a fost acuzata de SUA, dupa incheierea razboiului din Irak ca adaposteste membri ai fostelor garzi ale lui Saddam Hussein. Iranul insa a fost acuzat ca dezvolta tehnologie nucleara. Oficialii americani acuza si faptul ca musulmanii siiti iranieni submineaza noua administratie a Irakului. Atat Siria cat si Iranul sunt considerate amenintari la adresa procesului de pace din Orientul Mijlociu, pentru ca ar finanta grupari teroriste potrivnice Israelului. Ambele tari au livrat de altfel arme Hezbollahului, organizatie militara islamista. Astazi, administratia Bush considera ca terorismul islamist acceptat si incurajat de Siria si Iran ingreuneaza negocieriee israeliano-palestiniene si ar putea duce la escaladarea violentei in regiune. George W. Bush si-a reinnoit in cursul aceleiasi conferinte de presa sustinerea pentru premierul palestinian Mahmud Abbas. "Liderii care sunt interesati in pacea din Orientul Mijlociu trebuie sa sustina eforturile premierului Abbas destinate construirii unei Palestine democratice si usurarii suferintelor poporului palestinian". Presedintele american se intalneste vineri la Casa Alba cu Mahmud Abbas si martea viitoare cu Ariel Sharon, primul ministru israelian.



Uniunea Europeana sustine cauza
Ministrii de externe din Uniunea Europeana si-au exprimat luni "ingrijorarea" fata de programul nuclear iranian si au avertizat Teheranul ca, in cazul in care nu coopereaza cu inspectorii Natiunilor Unite, UE si-ar putea revizui relatiile cu Iranul. Intr-o declaratie comuna, ministrii au cerut Iranului "colaborare neconditionata" si acceptarea unui protocol aditional la Tratatul de Neproliferare Nucleara, care sa permita descinderi inopinate la instalatiile sale nucleare.



Iranul riposteaza: SUA adaposteste teroristi
Ministrul iranian de Externe, Kamal Kharazi, a respins, luni, la Pretoria, acuzatiile presedintelui american, George W. Bush, potrivit caruia aceasta tara acorda adapost teroristilor, relateaza AFP.
El a declarat ca, din contra, "Statele Unite sint cele care ii protejeaza pe teroristi".
"Iranul nu numai ca nu acorda adapost teroristilor, dar si lupta impotriva lor", a precizat ministrul iranian, care se afla in Africa de Sud pentru o reuniune a comisiei comune iraniano - sud-africane.
"Cred ca Statele Unite sint cele care acorda adapost teroristilor, pentru ca americanii controleaza in prezent intreg teritoriul Irakului", a adaugat el.
Kharazi a acuzat Statele Unite ca sprijina opozitia iraniana armata din Irak prin faptul ca ii permite sa opereze in aceasta tara, desi miscarea Mujahedinii Poporului din Iran este "o organizatie terorista recunoscuta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24