Politică externă

SUA spun ca doresc o Europa solida

22.06.2005, 20:41 11

Presedintele american, George W. Bush a declarat, dupa summit-ul SUA-UE, ca Washingtonul isi doreste o Europa "solida", facand trimitere la profundul dezacord dintre liderii europeni pe tema bugetului.

"Statele Unite continua sa acorde sprijin unei Uniuni Europene solide ca partener pentru extinderea libertatii, democratiei, securitatii si prosperitatii in lume", a afirmat presedintele american, in cursul conferintei de presa sustinute, luni seara, la Casa Alba, alaturi de presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Cand Statele Unite si Uniunea Europeana vorbesc la unison, oamenii inteleg mai bine".

Asigurarile date de seful Casei Albe intervin in conditiile in care liderii celor 25 de tari europene sunt profund divizati din cauza chestiunii bugetare, dupa summit-ul de la Bruxelles de saptamana trecuta.

Reamintind de extinderea rapida a UE in ultimii zece ani, Barroso a opinat, in aceeasi conferinta de presa, ca "nu este o surpriza faptul ca in cadrul acestui proces exista cateva probleme".

"Uniunea Europeana ramane, lucram, luam decizii (...) si tinem sa avem o relatie foarte stransa cu Statele Unite", a subliniat presedintele Comisiei Europene.

"Nu am sesizat (la presedintele Bush - n.n.) nici un sentiment de satisfactie, ci, dimpotriva, un sentiment de intelegere. Statele Unite au inteles ca este si in interesul lor sa aiba o Europa stabila, puternica", a spus Barroso, incercand sa linisteasca unele temeri ca, de fapt, SUA sunt multumite de actuala criza europeana.

"Pentru ca, inainte de toate, nu exista un partener mai bun pentru americani decat Europa, atunci cand este vorba despre marile probleme globale", a explicat presedintele Comisiei Europene.

In acest context, Juncker a subliniat importanta Conferintei pentru Irak, ale carei lucrari urmeaza sa se deschida astazi, la Bruxelles.

Prin mai multe declaratii comune adoptate in timpul summit-ului, Statele Unite si Uniunea Europeana au subliniat ca impartasesc opinii comune in ceea ce priveste Libanul, Iranul si Coreea de Nord.

Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut Iranului sa puna capat "in totalitate si intr-o maniera verificabila" activitatilor de imbogatire si retratare a combustibilului nuclear si au subliniat "sprijinul deplin pe care il acorda eforturilor europene in curs de desfasurare vizand obtinerea din partea Iranului a unor asigurari ca programul sau nuclear are obiective exclusiv pasnice".

In ceea ce priveste Coreea de Nord, summit-ul SUA-UE a cerut ca Phenianul sa-si distruga armele nucleare si sa-si inceteze "in mod permanent, transparent si verificabil" programele sale de dezvoltare a unor astfel de arme.

Presedintele Bush a afisat o atitudine relaxata in cursul conferintei de presa, mergand pana intr-acolo incat l-a calificat pe Juncker drept "a piece of work" (o capodopera), ceea ce nu este neaparat un compliment in engleza americana.

Disputele din UE au continuat ieri cu declaratii acuzatoate din toate partile. Dar, parca oarecum obisnuiti cu ideea esecului de saptamana trecuta, unii dintre lideri s-au aratat dispusi la compromisiuri viitoare.

Premierul britanic Tony Blair a admis ca rabatul britanic este "o anomalie", care trebuie corectata cu conditia ca si alte "anomalii" in modul de finantare a Uniunii sa fie eliminate.

El a propus redirectionarea fondurilor spre stimularea comertului, cu conditia diminuarii subventiilor acordate fermierilor prin Politica Agricola Comuna.

Premierul britanic Tony Blair, a carui tara va prelua presedintia UE la 1 iulie, crede ca va castiga destui aliati pentru a-l forta pe presedintele francez Jacques Chirac - principalul sau adversar la summit-ul desfasurat saptamana trecuta la Bruxelles - sa accepte reforme fundamentale in privinta bugetului european pentru agricultura.

Conform planului britanic, Guvernul ar fi de acord sa diminueze rabatul de trei miliarde de lire sterline pe an (peste patru miliarde de euro), in schimbul reevaluarii fundamentale a cheltuielilor UE pentru 2008, ceea ce va conduce, doi ani mai tarziu, la reducerea substantiala a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune, in valoare de peste 40 de miliarde de euro.

Londra crede ca Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, si alti comisari importanti sprijina campania britanica care prevede redirectionarea cheltuielilor destinate agriculturii catre industrii moderne, competitive, dar si catre cercetare si dezvoltare.

Londra ar putea lansa o campanie diplomatica pentru a convinge noile state membre UE, din estul Europei, ca vor avea mai mult de castigat din redistribuirea fondurilor europene decat din renuntarea la rabatul britanic. Propunerea de modificare a Politicii Agricole Comune este sustinuta si de alte tari - Olanda, Suedia si Finlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO