Politică externă

Summit-ul G20 prin ochii presei straine

02.04.2009, 19:27 16

Financial Times

 
Liderii celor mai dezvoltate 20 de natiuni s-au reunit dupa o zi de proteste stradale in Londra. Tensiunile de pe parcursul summit-ului s-au acutizat pe masura ce Franta si Germania au solicitat consolidarea reglementarilor din domeniul financiar, in timp ce SUA si Marea Britanie au pledat pentru acordarea unor pachete suplimentare de stimulare fiscala. Dominique Strauss Kahn, presedintele FMI, a avertizat miercuri ca aceste dispute distrag atentia de la problemele cu adevarat importante: situatia dezastruoasa cu care se confrunta sistemele bancare din mai multe state. "Economia nu va reveni pe linia de plutire pana cand sistemul bancar nu va fi redresat", a afirmat Strauss Kahn.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca "perioada summit-urilor fara rost a trecut" , precizand ca statul chinez ar putea reprezenta un obstacol in eliminarea paradisurilor ficale, in spatele acestuia tronand de fapt "interesele detinute de Hong Kong si Macao".
 
The Wall Street Journal
 
Barack Obama, presedintele SUA, a intampinat rezistenta din partea aliatilor traditionali europeni in cadrul summit-ului G20, demarand noi discutii cu Rusia si China privitoare la armament si comert, insa primind o serie de provocari din partea Frantei si a Germaniei cu privire la modalitatile de combatere a turbulentelor economice. In cadrul conferintei de presa organizate in deschiderea summit-ului, Obama a admis culpabilitatea SUA in declansarea crizei financiare globale, insa a solicitat liderilor europeni si nu numai sa demareze actiuni de anvergura pentru a ingheta propagarea acesteia. Oficialii francezi si germani au accentuat rolul institutiilor financiare slab reglementate din SUA in declansarea unui colaps economic care mai apoi a invadat Europa.
 
New York Times
 
Presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau american, Barack Obama, s-au angajat cu o zi inainte de summit-ul G20 sa imprime un nou inceput relatiilor bilaterale si au anuntat intentia de a coopera intr-o serie de probleme, incepand cu negocierile asupra unui nou tratat referitor la controlul armamentului.
Obama, care isi face debutul pe scena politica mondiala in cadrul summit-ului G20, s-a intalnit miercuri pentru prima data si cu Regina Elizabeta II la Palatul Buckingham, precum si cu presedintele chinez Hu Jintao. "Sunt increzator ca reuniunea G20 va reflecta consensul cu privire la aplicarea unor actiuni concertate care sa raspunda adecvat problemelor economice", a mai spus Obama.
 
Reuters
 
Liderii mondiali vor impune noi reglementari financiare si vor solicita triplarea sumelor pe care Fondul Monetar International le pune la dispozitie in scopul contracararii celei mai grave crize economice de la Marea Recesiune incoace, potrivit unor surse prezente la summit-ul G20 desfasurat zilele acestea la Londra. Oficialii tarii-gazda au precizat ca exista o serie de decalaje care trebuie echilibrate, in timp ce Franta si Germania au pledat pentru lansarea unor masuri concrete de restrictionare a paradisurilor fiscale si de administrare optima a pietelor si a fondurilor speculative de tip hedging.
"Textul proiectului care a circulat intre participantii la G20 reflecta un grad ridicat de consens", a afirmat prim-ministrul britanic Gordon Brown.
Surse prezente la summit au anuntat ca schita finala a proiectului indica o majorare de 500 mld. dolari a resurselor aflate sub controlul FMI, ridicand la 750 mld. dolari fondurile totale pe care institutia le poate pune la dispozitie natiunilor afectate puternic de criza.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO