Politică externă

Summitul Uniunii Europene: Bucurestiul s-a rupt in doua la Bruxelles: jumatate la populari, jumatate la socialisti

19.06.2009, 00:00 19

Miza principala: sustinerea sau nu a lui Manuel Durao Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene si viitoarea politica a Executivului European.

Consiliul European (sefii de state si de guverne din UE) care a inceput ieri si se va sfarsi astazi are pe agenda crearea unor institutii de supraveghere financiara care sa previna aparitia unor noi crize, dar mai spectaculos, vor avea o discutie referitoare la viitorul sef al Comisiei Europene, deocamdata inregistrandu-se doar o candidatuta, cea a actualului sef al Executivului European, portughezul Jose Manuel Durao Barroso (53 de ani).
 
De partea Frantei si a Germaniei
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca partea romana va sustine, la lucrarile Consiliului European, necesitatea unui regim intarit de reglementare si supraveghere a sistemului bancar.
"Romania va avea o pozitie foarte ferma in sustinerea necesitatii unui regim intarit de reglementare si supraveghere a sistemului bancar", a spus presedintele.
Ce vor aproba, de fapt, sefii de state si de guverne din UE?
Liderii europeni doresc, potrivit unor proiecte care, teoretic, nu ar trebui sa aiba probleme sa fie aprobate crearea unor noi sisteme de supraveghere financiara care sa previna aparitia unei noi crize.
Acest lucru este mentionat si in schita declaratiei finale a summitului, facuta publica de presa acreditata la Bruxelles.
Comisia Europeana a propus luna trecuta infiintarea unor organisme la nivel european care sa detecteze din timp riscurile aparitiei problemelor in plan economic. Pana in prezent, guvernele europene au cheltuit mai mult de 165 de miliarde de euro pentru a stabiliza sectorul bancar aflat in declin.
 
Teama statelor din Est
Unul din mecanisme este Consiliul European pentru Riscuri Sistemice (European Systemic Risk Council), care va monitoriza acumularea de riscuri in sistemul financiar, care ar periclita stabilitatea. Comisia Europeana a propus ca acest consiliu sa fie prezidat de Banca Centrala, dar statele europene care nu fac parte din zona euro se tem insa ca interesele lor nu vor fi reprezentate suficient in acest for. Presedintele roman nu a oferit un punct de vedere pe acest subiect, afirmand ca va da detalii la finele summitului.
De asemenea, liderii europeni doresc infiintarea unui grup "paneuropean" format din trei noi autoritati, care vor supraveghea domeniile asigurarilor, bancilor si pietele de capital. Autoritatile vor urmari aplicarea standardelor UE in statele membre, iar deciziile lor vor fi obligatorii. Acest organism va putea anula deciziile luate de autoritatea nationala a unui stat membru.
Discutiile nu se anuntau aseara usoare avand in vedere ca Marea Britanie si-a exprimat inca de la inceput reticenta fata de intentia de a implica o supraveghere externa mai mare asupra centrului financiar londonez.
Reprezentantii Marii Britanii au declarat la Consiliul ministilor de finante de la inceputul lunii ca sunt sceptici cu privire la impactul unor asemenea masuri asupra bugetelor nationale.
Oficialii britanicii se tem ca organismele nationale de supraveghere isi vor pierde suveranitatea in fata celor straine.
 
Viitorul presedinte al Comisiei si viitorii comisari
Problema noului presedinte al Comisiei Europene, dar si a viitorilor comisari urma sa fie discutata si ea, dreapta politica, majoritara in Parlamentul European, sustinandu-l pe Barroso (conservator) pentru un nou mandat.
Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu (PSD) a spus recent ca Romania il sustine pe Barroso, ceea ce inseamna ca sprijina o pozitie deja exprimata de Franta, Germania sau Marea Britanie. Nu acelasi lucru il sustin insa toti socialistii europeni (la care PSD este afiliat, social-democratii romani anuntand ca vor urma linia PES), care cred ca un premier de dreapta nu este in folosul lor. Acesta este motivul pentru care social-democratii romani in frunte cu Geoana au mers la reuniunea PES.
Lucrurile sunt importante pentru ca Parlamentul trebuie sa-l voteze (probabil pe 9 iulie, daca sefii de state si de guverne il accepta pe Barroso) pe viitorul sef al Comisiei, cel care ii aproba pe viitorii comisari la propunerea statelor membre ale UE.
Romania, prin vocea lui Traian Basescu, a anuntat ca ar prefera in viitoarea Comisie portofoliul agriculturii si, se pare, ca a obtinut deja sprijinul Frantei in aceasta privinta. Problema care se pune la Bucuresti este nu doar ce portofoliu va obtine Romania, ci si daca comisarul roman va fi social-democrat (cum doreste PSD), democrat-liberal, cum doreste PD-L) sau un specialist, cum cere Traian Basescu. Lucrurile trebuie lamurite in aceste zile pentru ca, daca partidele la guvernare nu se inteleg pe un nume, Romania s-ar putea vedea slabita intr-o competetie care oricum este dura.
Polonia, de pilda, doreste sa obtina unul dintre portofoliile economice in viitoarea Comisie, considerate ca fiind cele mai influente. Oficialii polonezi l-au desemnat pe europarlamentarul Janusz Lewandowski, specialist in probleme bugetare pentru postul de comisar. Presedintele Nicolas Sarkozy o sustine pe Christine Lagarde pentru postul de comisar al concurentei. Merkel il sustine pe Wolfgang Schuble, actual ministrul de interne. Cel mai vehiculat nume la noi este cel al lui Dacian Ciolos (pentru agricultura), dar nimic nu e sigur.
 
AGENDA liderilor
 
ECONOMICA
  • Crearea unui Consiliu European pentru Riscuri Sistemice, ce va monitoriza acumularea de riscuri in sistemul financiar, care ar periclita stabilitatea
  • Consiliul European pentru Riscuri Sistemice va functiona sub auspiciul Bancii Centrale Europene, care va detine presedintia forului
  • Crearea unui grup "paneuropean" format din trei noi autoritati, care vor supraveghea domeniile asigurarilor, bancilor si pietele de capital
  • Grupul va putea anula deciziile luate de autoritatea nationala a unui stat membru si va impune respectarea standardelor Uniunii Europene. Deciziile sale vor avea caracter obligatoriu
 
POLITICA
  • Liderii europeni vor avea o discutie cu privire la viitorul sef al Comisiei Europene (CE)
  • El va trebuie sa aiba acceptul Parlamentului European (PE) pentru a-si incepe mandatul
  • Grupurile din PE negociaza in prezent impartirea celor mai importante locuri de la nivel european
  • Barroso, singurul candidat pentru un mandat la presedintia CE, este propunerea dreptei, stanga avand rezerve fata de nominalizarea sa
  • In cazul in care stanga il va sustine pe Barroso la sefia Comisiei, atunci este foarte posibil ca aceasta sa ceara ocuparea unor posturi europene de conducere importante, precum cel de presedinte al PE

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO