Politică externă

Temeri privind fraude masive in alegerile din Ucraina

23.11.2004, 00:00 11

Candidatul prorus in cursa prezidentiala din Ucraina, actualul premier Viktor Ianukovici, apare, dupa numaratoarea partiala a voturilor, drept castigatorul celui de-al doilea tur e scrutin, care a avut loc duminica. Asta in ciuda faptului ca sondajele facute la iesirea de la urne il indicau drept castigator pe candidatul opozitiei, proocidentalul Viktor Iuscenko, care iesise in frunte si in primul tur.
Ieri, dupa numaratoare a 99,38% dintre voturi, Ianukovici avea un avans de 3 procente in fata lui Iuscenko - 49,4% la 46,7%.
Opozitia, in frunte cu Iuscenko, a denuntat "fraudarea masiva" a alegerilor si si-a chemat suporterii sa protesteze in strada. Zeci de mii de protestatari au iesit ieri, la Kiev, pentru a denunta falsificarea alegerilor.
Corespondentii de presa transmiteau ieri ca este foarte posibil sa izbucneasca ciocniri de strada intre manifestanti si politie, dar si intre sustinatorii celor doi candidati. Tensiunea este foarte mare in Ucraina, iar la Kiev a fost declarata stare de urgenta.
Masini blindate pazesc sediul Biroului Electoral Central, locul in care duminica seara 10.000 de protestatari ai opozitiei au manifestat impotriva puterii.
Presa de la Moscova, care a urmarit cu atentie evenimentele, afirma ieri ca este posibil ca victoria sa fie decisa in strada. Au fost voci in presa rusa care au amintit de alegerile din Georgia, de anul trecut, cand puterea de atunci (presedinte era Eduard Sevarnadze si a predat puterea) a admis ca scrutinul a fost falsificat si au fost organizate apoi noi alegeri, cateva luni mai tarziu. Este amintit si scenariul din fosta Iugoslavie, cand Slobodan Milosevici a plecat de la putere in urma unui scrutin controversat si tot sub presiunea strazii.
Autoritatile de la Kiev au trecut la amenintari. Au spus ca nu vor tolera "o revolutie". Reprezentantul campaniei lui Viktor Ianukovici a declarat ca orice nemultumire trebuie rezolvata de justitie. "Democratia nu se face in piete", a declarat Valeri Konovaliuk, citat de BBC. Anterior, presedintele ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima, avertizase in privinta "manipularilor" ocazionate de sondajele realizate la iesirea de la urne, subliniind ca numai "Comisia Electorala Centrala este abilitata" sa-l desemneze pe castigatorul scrutinului.
Ieri insa adunarea municipala din Lviv, bastion al nationalistilor ucraineni, a refuzat sa recunoasca victoria lui Viktor Ianukovici si a adoptat o rezolutie prin care il declara invingator pe Viktor Iuscenko.
Sondajele de la iesirea de la urne il indicau drept castigator pe candidatul opozitiei, acesta avand 54,5% din voturi. Rezultatele Comisiei Electorale care au inceput sa fie publicate ulterior indicau contrariul.
Au fost regiuni in care Ianukovici (sustinut de presedintele Leonid Kucima, dar si de Kremlin) a fost votat de peste 90% din populatie-acest lucru s-a imtamplat in regiunea Donetk unde a fost guvernator, in Crimeea si in Luhansk.
Iuscenko a fost votat tot de peste 90% din numarul celor cu drept de vot, in regiunile din Vest ale Ucrainei - Ternopil, Ivano-Frankivsk, Cernauti si Transcarparia. Analistii vorbesc, asadar, de doua Ucraine, una promoscovita care a votat masiv cu candidatul puterii si una prooccidentala care a mers spre candidatul opozitiei, sprijinit tacit de UE si SUA.
OSCE a declarat ieri ca alegerile nu corespund normelor democratice. "Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Ucraina nu corespunde unui numar considerabil de criterii ale OSCE, ale Consiliului Europei si nici altor norme europene pentru alegeri democratice", a declarat Bruce George, seful misiunii de observatori a organizatiei in Ucraina. Presedintele american, George W. Bush, l-a avertizat pe Leonid Kucima, cu putin inainte de alegeri in privinta unor eventuale sanctiuni impotriva Kievului, in cazul constatarii unor fraude.
Acestea au fost constatate. Organizatia neguvernamentala Comitetul Alegatorilor Ucraineni a denuntat, "transporturile organizate de alegatori", care au fost urcati in autobuze, pentru a le permite sa voteze de mai multe ori, in diferite localitati.
Alegerile si demonstratiile care au urmat si probabil vor continua, nu sunt decat punctul culminant al unei campanii presarate de duritati, de atacuri si intimidari la adresa opozitiei. Opozitiei i-a fost constant interzis sa apara la televiziunile publice. A existat o singura dezbatere directa televizata - in care cei doi candidati s-au acuzat dur unul pe celalalt de coruptie si incompetenta.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO