Politică externă

Teroristii islamisti ameninta Europa

06.04.2004, 00:00 15



Retelele teroriste islamiste sunt tot mai des reperate in Europa. In Franta, in regiunea Parisului, au fost arestati ieri 13 presupusi islamisti teroristi, suspectati ca apartin unei grupari teroriste islamiste marocane. Gruparea "Veteranii afgani" este principalul suspect de comiterea atentatului comis asupra unui hotel din Casablanca, in mai anul trecut, atac soldat cu 45 de morti. Intre victime au fost si trei cetateni francezi, acesta fiind motivul pentru care imediat dupa atentate justitia franceza a deschis propria ancheta. Arestarile celor 13 islamisti sunt rezultatul acestei anchete incepute in urma cu aproape un an.



Autoritatile franceze afirma ca este prea devreme sa se pronunte daca cei 13 presupusi teroristi islamisti retinuti ieri au legatura si cu atentatele sangeroase comise recent in Spania. (Aceeasi grupare terorista este suspectata si de comiterea atentatelor madrilene soldate cu 200 de morti si peste 1500 de raniti). Politia franceza are la dispozitie doar patru zile pentru a interoga suspectii, dupa care va fi obligata sa-i puna in libertate in cazul in care nu vor fi gasite probe impotriva loc.



Gruparea islamista marocana "Veteranii Afgani" constituita in 1990 de catre veterani ai razboiului din Afganistan, militeaza pentru insurectia Republicii islamice Maroc si este sustinuta financiar de reteaua terorista condusa de Ossama bin Laden.



In acelasi timp, in Spania, politia si armata au luat ieri noi masuri de protectie a obiectivelor spaniole expuse riscului atacurilor teroriste desi creierul retelei teroriste suspectate ca a comis atentatele sangeroase de la Madrid, cunoscut sub numele Tunisianul, si alti patru suspecti au fost ucisi. Anchetatorii spanioli au localizat ieri cadavrul celui de-a cincilea islamist sub daramaturile apartamentului din Leganes, distrus la sfarsitul saptamanii de o explozie puternica.



Noile temeri ale politiei spaniole sunt alimentate si de o scrisoare de amenintare neautentificata, publicata luni de cotidianul spaniol ABC. Scrisoarea, redactata in limba araba de reteaua terorista Al-Qaida, ameninta ca va transforma Spania intr-un infern in cazul in care nu-si va retrage trupele militare din Irak si Afganistan. "Spania a continuat agresiunile impotriva musulmanilor, trimitand noi trupe in Irak si anuntandu-si intentia de a spori efectivele din Afganistan", precizeaza scrisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO